Több százezren tüntettek Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miközben az izraeli kormányt elsősorban a palesztin államalapítással
kapcsolatos kérdések kötik le, a lakosság három hete az árak emelkedése,
a megélhetési nehézségek miatt sztrájkolnak. Hétvégén 300 ezren
tüntettek több városban.
 

 

 

forrás: nepszava.hu

 

Hetek óta tüntetnek Izraelben a magas élelmiszer és lakásárak miatt. Izrael történetében ez a legjelentősebbtársadalmi-szociális megmozdulás. A civil kezdeményezésre indult és azóta is politikamentesen zajló tüntetéseken a hétvégén több százezren vettek részt Tel-Avivban és más izraeli városkban is. A szervezők elégedettek a mozgósítás erejével, mert a tüntetők száma meghaladta a kritikus tömegnek számító 200 ezer főt. Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő bejelentése szerint Tel Avivban több mint 200 ezren, jeruzsálemben több mint 30 ezren vonultak utcára, kisebb tüntetések más településeken is voltak.

Egy múlt heti felmérés szerint, ha a tüntetések mögött álló civil erő párttá szerveződne, sikerrel indulhatna a parlamenti választásokon is, mivel támogatottsága hétről-hétre nő, miközben a kormánypártoké csökken. A szociális igazságosságért utcára vonulók azt tervezik, hogy ha nem érik el céljaikat, szeptember 3-án milliós nagyságrendű tüntetéssel kell majd számolnia a hatóságoknak. Úgy tervezik, 50 településen fognak utcára vonulni.Többek között magasabb béreket, megfizethető lakásokat, ingyenes oktatást követelnek.

Tegnap délutánra a Netanjahu kormány bizottságot alakított miniszterekből és gazdasági szakértőkbő,hogy terveket készítsen a megélhetési költségek csökkentésére.A bizottság egy hónapon belül a kormányfő elé terjeszti javaslatait – mondta a miniszterelnök szóvivője. Hozzátette: Netanjahu azt a célt tűzte ki, hogy korrigálja a szociális igazságtalanságokat, s ennek megvalósításán dolgozik majd. A tüntetés szervezői egyelőre nem reagáltak a hírre, nem közöltek semmit a szeptember elejére tervezett nagy tömegtüntetéssről.
 

[popup][/popup]