Európai

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az európai szélsőségesek találkozóhelye a Verőcén augusztus 1-8. között megrendezett Magyar Sziget, ahová még a nagy-britanniai szélsőjobboldali párt, a British National Party (BNP) egyik vezetője is ellátogatott – közölte a brit Sun.

2011. augusztus 4.


A lap szerint a párt londoni regionális titkára náci karlendítéssel üdvözölte a színpadon fellépő egyik svéd énekest, aki történetesen a norvég tömeggyilkosságért felelős Anders Behring Breivik egyik kedvenc előadója volt.

A fesztiválon, amelyen “neonácik ezrei vesznek részt egész Európából”, a brit szélsőjobboldali párt, a BNP egyik regionális vezetője, Chris Hurst többször is náci karlendítéssel köszöntötte az éppen fellépő svéd Sagát – közölte a brit Sun című lap.
 
A beszámoló szerint az énekesnő – aki a lapban közölt fotók szerint a színpadon viszonozta is a nézők karlendítését – egyébként a kettős norvég támadást elkövető Anders Behring Breivik egyik kedvence is volt. A tömeggyilkos úgynevezett manifesztumában Saga 12 dalát teljes terjedelmében idézte.
 
A BNP tagja egyébként Breivikről és tettéről is beszélt a Sun Verőcén tartózkodó munkatársainak, akik a lap szerint nem árulták el, hogy az újságnak dolgoznak. “Jó visszatámadni – de nem fiatal fehérek meggyilkolásával” – magyarázta a brit a lap szerint. “Az ehhez hasonló elszigetelt incidensek egyre gyakrabban meg fognak történni, ahogy egyre súlyosabbá válik a probléma” – tette hozzá a férfi a bevándorlásra utalva.
 
Hurst azt is elmondta, figyelmeztették, hogy kerülje a nyilvános karlendítést, mert a kamerák rögzíthetik, de a Magyar Szigeten, a színpad előtt megtehette, mert “barátok között van”.
 
Maga az ötnapos rendezvény jellege is “mélyen nyugtalanító” – tette hozzá a Sun a Magyar Szigetről, ahol több árus is náci emléktárgyakat, többek között Adolf Hitlert, Rudolf Hesst, az auschwitzi koncentrációs tábor bejáratát ábrázoló pólókat, illetve Hitler betiltott művét, a Mein Kampfot árusította. A Magyar Szigeten egyébként találkozókat, megbeszéléseket és filmvetítéseket is tartottak, többek között egy Hitlerjugendről szóló filmet is bemutattak – teszi hozzá a lap.
 
A BNP regionális vezetője egyébként egy magyar születésű, másik londoni párttaggal vett részt a Magyar Szigeten, akit a lap szerint csak Z-nek neveztek – nehezen kiejthető neve miatt. A Sun szerint az egyik sörpultnál Z-t a BNP egyik londoni ágának kincstárnokaként mutatták be a lap munkatársainak. A Sun cikkében több fotót is közöl az eseményről, és videóra is vették a Magyar Szigeten szórakozó pártfunkcionáriust.
 

[popup][/popup]