A holokausztról nyílt vagonkiállítás Szegeden

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt magyarországi történetéről nyílt szerdán vagonkiállítás a szegedi vasúti pályaudvaron – közölte a tárlat tervezője. Novák Ilona elmondta: a Szegeden április 22-éig megtekinthető tárlaton a Magyar Nemzeti Múzeum archívumából 25 korabeli fotó, valamint a Közlekedési Múzeum és a Hadtörténeti Intézet anyaga látható.

  vagonkiallitas.jpg  
  A kiállított vagon  

A bemutatót olyan marhavagonban rendezték be, amilyenben egykor a zsidó embereket vitték a haláltáborokba. A kocsi aljára 70 lábnyomot festettek, hogy érzékeltessék, milyen sokan és milyen zsúfoltan álltak a vagonokban.

A látogatók megtekinthetik a német közkatonák és kakastollas magyar csendőrök teljes felszerelését is.

Hangsúlyozta: a kiállítás azért is egyedülálló, mert a helyszíne hitelesebbé teszi; el- és továbbgondolkodtat, az érdeklődők az elhurcoltak helyébe képzelhetik magukat. Fontos, hogy a mai fiatalok ismerjék a történelemnek ezt a korszakát is.

A holokauszt megtörtént, a fiataloknak pedig ismerniük kell a tényeket, hogy a szívükből, elméjükből kirekesszék a gyűlöletet és félelem nélkül nőhessenek fel – mutatott rá Novák Ildikó.

A kiállítást márciusban Budapesten, a Magyar Vasúttörténeti Parkban mutatták be, a főváros után több vidéki helyszínre is eljut a tárlat anyaga.

 

(Forrás: MTI, Népszava)

[popup][/popup]