Majdnem tragédiába fulladt a húsvét- a Hamász robbantani akart Tel-Avivban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az öt hónapja tartó tűzszünetet akarták megtörni; nem tudni, hogy miért nem aktiválták a 100 kilónyi robbanószert

Hatalmas pokolgépes robbantást akart elkövetni a Hamász radikális palesztin szervezet húsvétkor Tel-Avivban – jelentette be kedden az izraeli belbiztonsági szolgálat, hozzátéve, hogy a merénylettel kapcsolatban letartóztattak 19 iszlám szélsőségest.

A Hamász az akcióval egy öt hónapja tartó tűzszünetnek vetett volna véget. A szóban forgó embereit a ciszjordániai Kalkilíjában fogták el, még március végén, de a bejelentéssel vártak az ünnep leteltéig.

A Sin Bét közlése szerint egy öngyilkos merényletre készülő palesztin férfinak sikerült bejutnia Tel-Avivba egy száz kilogrammnyi robbanószerrel megrakott gépkocsival, de eddig tisztázatlan okból nem robbantotta fel azt, hanem visszahajtott Kalkilíjába. A gépkocsi műszaki okból később felrobbant ott, de emberéletben nem okozott kárt. A sofőr azért tudott akadálytalanul behajtani Tel-Avivba, mert izraeli személyi igazolványa volt, a gépkocsin pedig izraeli rendszámtábla.

A Háárec című izraeli lap szerint a merényletet a Hamász Gázai övezetbeli lázadó tagjai rendelték meg, mert nem tetszik nekik, hogy a mozgalom novemberben az övezetre vonatkozóan tűzszünetet kötött Izraellel, illetve, hogy palesztin nemzeti egységkormányt alakít fő riválisával, a mérsékeltebb Fatah mozgalommal.

 

(Forrás: hirado.hu/MTI)

[popup][/popup]