Egyelőre meghiúsult a Szim Salom és a progresszív (reform) zsidóság állami elismerése az új egyházügyi törvénnyel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A döntés következményeként hitközségünknek egy – várhatóan hosszadalmas
és bonyolult – regisztrációs folyamat során meg kell majd újítania
egyház-státuszát, hogy tovább élvezhesse az azzal járó előnyöket, melyek
nélkülözhetetlenek közösségünk stabil működéséhez. 

 

 

forrás: mti

 

A rendszerváltás után a Holokauszt által megtizedelt, nagyrészt asszimilálódott magyar zsidóságnak a Szim Salomban nyílt először lehetősége arra, hogy hagyományaival olyan zsidó vallási közösségben ismerkedjen meg, ahol teljes női egyenjogúság érvényesül, és ahol nyitottan fogadják azokat is, akik csak apai ágon zsidók.

A döntés következményeként hitközségünknek egy – várhatóan hosszadalmas és bonyolult – regisztrációs folyamat során meg kell majd újítania egyház-státuszát, hogy tovább élvezhesse az azzal járó előnyöket, melyek nélkülözhetetlenek közösségünk stabil működéséhez.

Élni fogunk az új törvény adta lehetőségünkkel, és kezdeményezni fogjuk az egyházi bejegyzést az illetékes minisztériumnál a törvény kihirdetése után, a bejegyzés jóváhagyása azonban az Országgyűlés kétharmados többségi döntésén múlik majd. Az egyházügyi törvény záró vitája során olyan antiszemita megnyilvánulást hallottunk a Jobbik képviselőinek részéről, amely mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. Az Országgyűléshez méltatlan támadásban nem csak dr. Fónagy János államtitkár urat és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség tagjait, hanem a teljes magyar zsidóságot sértették meg magyar parlamenti képviselők. Elvárjuk, hogy a jövőben az Országgyűlés képviselői – kormánypártiak és ellenzékiek a legteljesebb egységben – következetesen és határozottan lépjenek fel minden ilyen és hasonló megnyilvánulással szemben, akár jogi eszközökkel is, hogy Magyarországon is létrejöhessen végre egy szilárd társadalmi konszenzus, amely száműzi a közbeszédből a napjainkban sajnos mindennapos és elfogadott rasszizmust, antiszemitizmus, kirekesztést.

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség Elnöksége és Kelemen Katalin rabbi Kiadó: Szim Salom Hitközség

Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel. Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős. (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
 

[popup][/popup]