250 terrorista célpontot lőtt Izrael az elmúlt 24 órában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

További több mint kétszázötven terrorista célpontot lőtt az izraeli hadsereg az utóbbi 24 órában – jelentették az izraeli katonai szóvivők vasárnap, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború hatvanötödik napján.

Izraeli katonák Gázában december 10-én

Az elmúlt egy napban az izraeli hadsereg több mint 250 terrorista célpontot és infrastruktúrát támadott a Gázai övezetben. Az övezet északi részén, a Gáza várostól nyugatra fekvő Sedzsaia negyedben rajtaütöttek a Hamász egy katonai bázisán, ahol Kalasnyikov gépkarabélyokat, gránátokat, páncéltörő rakétákat, lőszert és egyéb katonai felszereléseket találtak.

Az övezet déli részén, Hán-Juniszban alagutak lejáratait és más katonai infrastruktúrát semmisítettek meg a levegőből precíziós lövedékekkel, és szintén sok fegyvert találtak egy mecset közelében.

Palesztin jelentések szerint vasárnap reggel tízen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek Hán-Juniszban egy ház ellen elkövetett robbantásban, a halottak többsége gyerek. Azt is közölték, hogy tüzérségi lövedékek csapódtak be az Európai Kórház közelében, és több, az övezet középső részén fekvő menekülttábornál, valamint Gáza város keleti részén.

A harcokban jelentősen megrongálódott a Gázai övezet legrégebbi és legnagyobb mecsetje, a Nagy Al-Omari Mecset, a térség  egyik legjelentősebb történelmi épülete Gáza városban. Megrepedtek az alapjai, teljesen megsemmisültek a belső csarnokok, de a minaretje sértetlen maradt.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a Hamász terrorista tevékenységre használta a mecsetet, terroristákat és egy alagút lejáratát találták meg benne.

Közben Katar, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Törökország és a Palesztin Hatóság külügyminiszterei felszólították az Egyesült Államokat, hogy fokozza az Izraelre gyakorolt nyomást a tűzszünet érdekében. A külügyminiszterek találkozójukon csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy Washington megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali gázai tűzszünetről szóló határozatát. (MTI, Shiri Zsuzsa)

*

Izrael kiterjedt légitámadást folytat a libanoni Hezbollah állásai ellen, miután a szervezet dél Libanonból lőtte Izraelt.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: “The IDF says it carried out a “widespread” wave of airstrikes against Hezbollah sites in southern Lebanon in response to attacks on the border.It says the targets include rocket launching sites, military compounds, and other infrastructure belonging to the terror group.In… pic.twitter.com/NtehehnsfH / Twitter”

The IDF says it carried out a “widespread” wave of airstrikes against Hezbollah sites in southern Lebanon in response to attacks on the border.It says the targets include rocket launching sites, military compounds, and other infrastructure belonging to the terror group.In… pic.twitter.com/NtehehnsfH

[popup][/popup]