25 milliárd dollár – Az eddigi legnagyobb befektetés Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai Intel Corp. chipgyártó 25 milliárd dollárt fektet be egy új gyárba Izraelben – jelentette be Benjamin Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök szerint ez az eddigi legnagyobb nemzetközi beruházás az országban.

Benjamin Netanjahu

A Kiryat Gat-i üzem a tervek szerint 2027-ben nyitja meg kapuit és legalább 2035-ig működik, több ezer embert foglalkoztat. Az izraeli pénzügyminisztérium közölte, hogy a megállapodás értelmében az Intel 7,5%-os adókulcsot fog fizetni, ami a jelenlegi 5%-hoz képest emelkedést jelent – számolt be a hatalmas üzleti tranzakcióról a portfolio.hu nyomán a mazsihisz.hu.

Az Intel közel öt évtizedes izraeli működése során az ország legnagyobb magánkézben lévő munkaadójává és exportőrévé, valamint a helyi elektronikai és információs ipar vezetőjévé vált.

2017-ben az Intel 15 milliárd dollárért felvásárolta az izraeli Mobileye Global Inc. vállalatot, amely fejlett vezetéstámogató rendszerek fejlesztésére és telepítésére specializálódott. Az Intel tavaly tőzsdére vitte a Mobileye-t.

A televíziós kabinetülésen Netanjahu “az izraeli gazdaság számára óriási eredményként” méltatta az üzletet, hangsúlyozva annak jelentőségét a 90 milliárd sékel (25 milliárd dollár) értékű beruházással. Ez a legnagyobb beruházás, amelyet valaha egy nemzetközi vállalat, amelyet valaha egy nemzetközi vállalat Izraelben eszközölt – jelezte.

[popup][/popup]