25 ezer ember, mint civil pajzs?

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A terrorszervezet megölte az iraki fegyveres erők negyven volt tagját Moszul közelében, és a holttestüket a Tigris-folyóba hajította – közölte kedden az ENSZ egyik emberi jogi szóvivője Genfben, helyi hírforrásokra hivatkozva.

islamic-state-holds-up-iraqi-army-south-of-mosul-1477551091-6758

Ravina Shamdasani azt is elmondta, hogy az Iszlám Állam 25 ezer civilt elszállított a Moszultól délre fekvő Hammam al-Alil városból a hétfőn alkonyulat utáni órákban teherautókon és buszokon, valószínűleg azért, hogy az állásainál élő pajzsként használja őket. A Tel-Afar kerület felé tartó teherautók többségét a járőröző légierő visszafordította, de néhány busz megérkezett Abu Szaifba, ami Hammam al-Aliltól 15 kilométerre északra van.

Mély aggodalommal vagyunk ezekért a tízezrekért és más civilekért, akiket a jelentések szerint kényszerrel áthelyezett az Iszlám Állam az elmúlt két hét alatt. A fegyveresek egyre közelebb viszik az embereket Moszulhoz, és ott az állásaik közelében helyezik el őket, amelyek katonai célpontokká válhatnak – mondta a szóvivő.

Ez úgy tűnik, alátámasztja azt az állítást, hogy ezeket az embereket élő pajzsként tervezik használni

– mondta Ravina Shamdasani.

Iraki fegyveresek az ostromgyűrűbe zárt észak-iraki Moszulba vezető út mentén 2016. október 31-én. Az iraki kormányhadsereg és a vele szövetséges kurd erők, továbbá szunnita törzsek és az Irán támogatta síita milíciák október 17-én kezdtek nagyszabású hadműveletet Moszul és környéke visszafoglalására az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyvereseitől. (MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

Az iraki fegyveres erők terrorelhárító különleges alakulata Moszul keleti részébe behatolva elfoglalta az állami televízió ottani állomását, az első fontos épületet a városban.

Ez jó jel Moszul lakosainak, ez az igazi kezdete a város felszabadításának – mondta az Irakíja televíziónak Taleb Seghati al-Kenani tábornok.

Az iraki fegyveres erők október 17-én indították meg a hadműveletet az ország második legnagyobb városának a visszavételéért az Iszlám Államtól.

 

[popup][/popup]