25.000 vendég a belzi rebbe unokájának esküvőjén

Írta: Velvet.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Jiszáchár-Dov Rokéách belzi rebbe 18 éves unokája, Shalom Rokéách vette el hétfőn a 19 éves Hannah Batya Penet-et Jeruzsálemben. Shalom Rokéách a rebbe egyetlen fiúunokája, így egy napon valószínűleg ő lesz majd a haszid közösség vezetője.

Belzi esküvő 25.000 vendéggel. Fotó: Menahem Kahana (AFP)

A vőlegény nagyapjának, Jiszáchár-Dov Rokéáchnak a felmenői a második világháború alatt menekültek Magyarországon keresztül Izraelbe, ahol a nulláról kellett újra felépíteni a közösséget.

Az erőfeszítéseket azonban siker koronázta, amikor 1966-ban Jiszáchár-Dov Rokéách lett a belzi rebbe. Amikor átvette a haszid közösség vezetését, még csak pár száz család tartozott a mozgalomhoz, most már azonban hétezernél is több család tartozik a rebbe vezetése alá. Nem csoda tehát, hogy a rebbe fiának esküvőjére ilyen sokan elmentek Jeruzsálemben: a híradások szerint 25 ezren voltak jelen a ceremónián, sokan Izraelen kívülről, Európából és Amerikából érkeztek a hajnalig tartó lakodalomra, amelyre a haszid közösség minden tagja hivatalos volt, éljen bárhol is a világon. Az esemény miatt Jeruzsálem több utcáját lezárták.

Forrás: Velvet.hu

 

 

 

[popup][/popup]