Izraeli törvényjavaslat a zsidó telepek bojkottálása ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagy vitát keltő törvényjavaslat kerül hétfőn Izraelben a kneszet elé:
jobboldali képviselők azt indítványozzák, hogy büntetendő legyen a
megszállt területeken létesült zsidó telepek bojkottálása – közölték
parlamenti források.
 

 

 

forrás:galamus.hu

 

A baloldal éles bírálatát kiváltó javaslat alapján, amelyet Benjámin Netanjahu kormányfő Likud pártjához tartozó képviselők nyújtottak be, pénzbüntetéssel lenne sújtható minden olyan személy vagy intézmény, aki vagy amely a telepek bojkottjára szólít fel – Izrael bojkottálásával azonos megítélés alá vonva ezt.

A “bojkottellenes törvényt” első olvasatban már elfogadta a kneszet, s még két szavazás kell a törvényerőre emelkedéséhez. Lehetséges, hogy Reuven Rivlin parlamenti elnök és Ejál Jinon kneszet-jogtanácsos fenntartásai miatt a hétfőre tervezett szavazást a jövő hétre halasztják. Ők attól tartanak, hogy a legfelsőbb bíróság a szólásszabadság sérelmére hivatkozva megsemmisítené a törvényt.

Hétfői szerkesztőségi cikkében a Háárec című baloldali liberális újság a szélsőbb nyomására született “antidemokratikus akciónak” nevezi a törvényjavaslatot, “amely az elmúlt év folyamán hozott antidemokratikus és diszkriminatív törvények sorába illeszkedik”. A lap szerint egy ilyen törvény “amely névleg Izrael védelmét szolgálná, valójában – épp ellenkezőleg – csak az elszigeteltségét növelné a nemzetközi színtéren”.

[popup][/popup]