Klasszikusok, operaslágerek és sok-skok klezmer: Zsidó Nyári Fesztivál 2011

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Klasszikusok, operaslágerek, szefárd dalok és klezmer a Dohány utcai zsinagógában.

 

 

forrás: zene.hu

 

A Zsidó Nyári Fesztivál fő helyszíne továbbra is a páratlan szépségű Dohány utcai zsinagóga, ahol augusztus 27-én rendhagyó éjszakai koncerttel kezdődik idei az idei fesztivál. Este tíz órától a kiváló izraeli harmonikás csapat, az Adler Trió valamint Illényi Katica és a Cseke Quartet adnak koncertet.

Augusztus 28-án a New York-i Metropolitan fúvós együttese, a The Metropolitan Opera Brass of New York nyitja meg a fesztivált. Ők első alkalommal lépnek fel Európában és koncertjük vendége a kiváló francia zongoraművész, Francoise de Clossey lesz. Programjukban többek között Debussy, Lehár és Bernstein művek hangzanak el.

Több szempontból is páratlan koncertre kerül sor augusztus 29-én, a Dohány utcai zsinagógában, ahol világzene kelet-európai sztárjai, Lajkó Félix, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band és Marko Markovic adnak közös koncertet.

A nem mindennapi csapatnak megfelelően a produkció is teljesen egyedi lesz. A programban helyet kap mindnyájuk egyéni művészete, zenéje, ebből hoznak létre egy improvizációkkal tűzdelt izgalmas hangzásvilágot. Gyakorlatilag új műfajként jelenik meg tolmácsolásukban, amely magában foglalja a magyar és a balkáni népzene motívumait, valamint a cigányzene elemeit.

Bizonyára sokak számára jelentett felejthetetlen élményt Palya Bea két évvel ezelőtti első szefárd koncertje. A zsidó kultúra csodálatos dalai az eltelt idő alatt Bea repertoárjának szerves részévé váltak. Olyannyira, hogy Ezeregy szefárd éjszaka című új műsorának bemutató koncertje augusztus 30-án a Zsidó Nyári Fesztiválon lesz.

Augusztus 31-én a fesztivál közönségének régi kedvence, a kiváló énekes-zeneszerző David D’Or a világsztár magyar operadívával, Miklósa Erikával ad közös koncertet. Nem csak a közönség, de az előadók számára is izgalmas este lesz, hiszen először lépnek együtt közönség elé. A két kivételes hangú művészt a Magyar Állami Operaház Failoni Zenekara kíséri, vezényel Murry Sidlin.

Szeptember 4-én az idei fesztivál egyik szenzációja, az Idan Raichel Project lesz, amelynek névadó vezetője egyike a legkiforrottabb és legizgalmasabb fiatal előadóknak, aki zeneszerzőként és zongoristaként egyaránt kiemelkedő. A világhírű izraeli világzenei formáció először lép fel Magyarországon és az amerikai reggae sztár Matisyahuhoz hasonlóan, ők is a Zsidó Nyári Fesztivált választották bemutatkozásukhoz.

Zenei stílusukban Izrael, Afrika, Latin-Amerika, a Karib térség zenei hagyományai különleges, harmonikus egységben olvadnak össze.
Nemzetközi elismertségüket jelzi, hogy többek között olyan rangos helyekre kapnak meghívásokat, mint a New York-i Central Park Nyári Színpada, a Los Angelesi Kodak Theater vagy a Sydney-i Operaház, de Dél-Afrikában éppen olyan jól ismerik őket, mint Dél-Amerikában sőt már Új-Delhiben és Singaporeban is bemutatkozhattak.

Szeptember 1-jén az egyik legnépszerűbb magyar formáció, a Budapest Bár koncertje lesz a Dohány utcai zsinagógában, olyan szólistákkal, mint Behumi Dóri, Frenk, Kollár Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori és Szűcs Krisztián. A Budapest Bár koncerteken felelevenedik a régi kávéházak hangulata, ahol a közönség és a zenészek valami furcsa szövetségben léteznek.

A zenekar adja a kitűnő alapot a szórakozáshoz – természetesen 100%-ig élőben! – s az énekesek egymást váltva éneklik el a dalokat, amelyeket egy kicsit mindenki ismer: vagy a nagyitól hallotta, vagy régi filmekből ismeri, vagy csak egyszerűen részei kollektív tudatunknak.

A fesztivál emblematikus csapata, a Budapest Klezmer Band zárja szeptember 5-én a fesztivált, ezúttal a Vujicsics Együttessel adnak közös koncertet.

Operett, Leonard Cohen slágerek és világzene az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban augusztus 28-án a Váci Szimfonikus Zenekar operett estjével várjuk a hagyományos műfajok kedvelőit olyan kiváló szólistákkal, mint Xavier Rivadeneira, Nagy Ibolya és Teremi Beatrix. A Te rongyos élet című programjukkal a közelmúltban nagy sikert arattak a rangos izraeli Rishon Lezioni Nemzetközi Tavaszi Fesztiválon.

Szeptember 29-én az izraeli Beer-Sheva Theater Játszd újra Sam! című előadását  láthatják, amely az idei évben Izraelben elnyerte a legjobb komédia díját, minden bizonnyal  a tavalyi Piaf produkcióhoz hasonlóan zajos sikerre számíthat. Az előadást , – amelynek rendezője a Magyarországon rendkívül népszerű és elismert Ilan Eldad, – héber nyelven, magyar feliratokkal láthatja majd a közönség.

Augusztus 31-én Leonard Cohen és Irving Berlin dalaiból ad koncertet Falusi Mariann és Földes Tamás, amely újabb állomása Mariann Párhuzamos életrajzok című sorozatának.

A 20. század két nagy dalszerzőjéről van szó, bár hogy Irving Berlin pontosan kicsoda, az élete 101 éve alatt sem derült ki. Zeneszerző, aki még kottát olvasni sem tanult meg, csak leült a zongorához, és egy ujjal pötyögte ki a legnagyobb slágereket az Alexanders’ Ragtime Bandtől a White Christmasig.  Cohen irodalmár, költő és regényíró, aki nem csak a hivatását keresi, de önmagát is. Amíg nem találja, dalokat ír. Ideje van. Még csak 78 éves. A két párhuzamos most találkozik.

A harmonikát bizonyára sokan hajlamosak a „régi idők” zenéihez társítani, mindaddig, amíg nem jutnak el Orosz Zoltán valamelyik koncertjére. Olyan kivételes sokszínűséggel mutatja meg hangszere világát, amely méltán avatta őt Európa egyik legelismertebb harmonikaművészévé. A világzenén belül is egészen friss, önálló stílust képvisel, ahogy a jazzt és a Balkán népzenéjét ötvözve megteremtett egy új, egyedi hangzást, mely kifinomult zenei megoldásokkal, csak rá jellemző, rendkívül árnyalt billentési technikával mutatja be e hallatlanul izgalmas zenei világot. Estjének vendége két nagyszerű muzsikus: Horváth Kornél és Dresch Mihály.

A Zsidó Nyári Fesztivál állandó sztárvendége, Horgas Eszter ezúttal régi filmslágerekből összeállított új produkciójával várja az érdeklődőket.
Idén egy vidám, érzelmes, szenvedélyes, igazán szórakoztató világot talált.
Olyan ismert régi magyar filmzenék hangzanak fel  szeptember 3-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban mint a Szomorú vasárnap, Szeretni bolondulásig,  2×2 néha öt,  Meseautó, Kislány kezeket fel, vagy a Vártalak…mai feldolgozásban.

Az Urániában szeptember 5-én a fiatal magyar világzenei előadók generációjának minden bizonnyal egyik legsokoldalúbb, legérzékenyebb képviselőjét hallhatják. Számtalan hangszeren játszik, csodálatos dalokat, dalszövegeket ír és olyan énekhangon szólal meg, amely az elmúlt évek alatt azonnal felismerhető védjegyévé vált. Szirtes Edina Mókus mutatkozik be a Zsidó Nyári Fesztivál közönsége előtt együttesével, a Fabula Rásával.

Eklektikus zenei világukat a környező népek folklórjának izgalmas ritmikái és témái ihletik, melyeket rendkívül mély érzelmi fűtöttség és sokszínűség jellemez. Szintén az Uránia Moziba lép fel két fiatal kortárs izraeli táncos, Orian Michaeli, Laura Kirshenbaum és a magyar táncművészekből álló New Generation együttes.

Világszínvonalú kamarazenei estek,  jazz  és színházi ősbemutató Szenes Hannáról a Rumbach utcai zsinagógában

A Zsidó Nyári Fesztivál Rumbach zsinagóga-beli programjainak sora egy igazi különlegességgel kezdődik. Műfajteremtő , kétszemélyes levéldrámát írt Szenes Hanna és édesanyja, Kató levelezéséből Ilan Eldad és Szalai Anna. Szavaik két olyan kiváló művész tolmácsolásában elevenednek meg, mint Béres Ilona és Hámori Gabriella.

A prózai bevezető után a zenés műfajoknak adják át a helyet a Rumbach zsinagóga falai között. Már megszokhatták, hogy itt elsősorban kamarazenei estekre várják az érdeklődőket, így idén is két nagyszerű koncertre válthatnak jegyet a klasszikus zene kedvelői.

Augusztus 30-án a fesztivál egyik jól ismert, visszatérő vendége, Korcsolán Orsolya hegedűművész ad koncertet Bécsi szalon címmel, amely a monarchia világát idézi fel. Két nagyszerű muzsikuspartnert választott Sugár Gergely, a Bécsi Szimfonikus Zenekar igazgatója és Florian Krumpöck, a Norddeutsche Philharmonie zeneigazgatója személyében.

Másnap, augusztus 31-én Leonard Schreiber hegedűművész és Veronika Shoot zongoraművész Bachtól Gershwinig című kamaraestjén többek között John Williams és Fritz Kreisler műveket is hallhatnak. Leonard fiatal kora ellenére már olyan rangos helyekre kapott meghívást, mint a londoni Wigmore Hall, a Royal Festival Hall vagy a bécsi Konzerthaus és a nemzetközi szaksajtó többek között David Oistrakhoz hasonlítja őt.
Partneréről Veronika Shootról sokat elmond, hogy már 6 évesen Yehudi Menuhin előtt játszott, aki azt mondta, „ az a sorsa, hogy nagy zongoraművész váljon belőle.”

A sokoldalúságáról ismert Szirtes Edina Mókus rendhagyó módon két alkalommal is fellép a fesztiválon.

Nem véletlen, hogy a Rumbach utcai zsinagóga koncertjei bővelkednek kivételes fiatal muzsikusokban. Az izraeli születésű, fiatal zeneszerző, zongoraművész Omer Klein triója ad koncertet szeptember 3-án, amely a jazz kedvelőinek igazi szenzációt ígér, hiszen fiatal kora ellenére már a világhírű Carnegie Hallban is bemutatkozott, amelynek sikeréről a New York Times is beszámolt.

A fiatal szoprán énekesnő, Pasztircsák Polina dalestjén szeptember 4-én többek között Liszt és Mahler műveiből hallhatnak válogatást, zongorán közreműködik Füzi Nóra.
 

[popup][/popup]