Csoda Jeruzsálemben: láttam a szemeiken, hogy meg akarnak ölni

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A mobil üzletkötőként dolgozó Nir Nachshon, aki vasárnap este véletlenül
egy palesztinok lakta kelet-jeruzsálemi városrészbe tévedt, és közel
állt a meglincseléshez, visszaemlékezett az átélt szörnyű pillanatokra.
Az áldozatot otthonában meglátogató arab megmentője arra kérte Nachsont,
hogy bocsásson meg támadóinak, és remélte, hogy hamarosan újra vendégül
láthatja a fiatalembert. 

 

 

forrás: atv.hu 

 

A következő történet jól bemutatja a rideg valóságot, amelyet Izrael él át, miközben azt próbálja elérni, hogy békében éljen a palesztinokkal. Amíg ugyanis az arabok szabadon és bántatlanul utazgathatnak Izraelben, sok olyan arab terület van, ahová, ha egy zsidó belép, halálos veszélynek teszi ki magát. Szerencsére azonban vannak a szeretet kimutatására képes arabok is, ami arra ad reményt, hogy egyszer béke lesz az országban.

Kórházi ágyán az Ynet munkatársának Nir Nachshon úgy nyilatkozott: a támadók kő- és betondarabokat kezdtek dobálni egyenesen az autóba. „Felismertem, hogy meg fogok halni, de aztán arra kezdtem gondolni, hogy nem így akarom befejezni” – tette hozzá a fiatalember.

Elbeszélése szerint a 28 éves Nachshon üzleti útról tartott hazafelé, mikor a GPS hibája miatt egy palesztin városrészben kötött ki. Mikor Nir észrevette, hogy ellenséges területen van, azonnal rájött, hogy hibát követett el, de nem fogta fel, hogy mekkora a veszély. Hiszen – gondolta – Jeruzsálemben van, otthon van. Abban a pillanatban azonban, amikor rossz irányba fordult, megjelent egy 12 év körüli arab kisfiú, és kiáltozni kezdett: Zsidó! Zsidó! Minden egyes kiáltására újabb és újabb tucat ember érkezett a helyszínre, akik kő- és betondarabokat kezdtek dobálni az autóba. A fiatalember arra emlékezett vissza, hogy egész idő alatt a támadók között lévő gyerekek és fiatalok szemeiben próbált felfedezni egy szikra emberséget, de csak gyilkolási vágyat látott. Érezte, hogy az élete bármelyik pillanatban véget érhet.

„Ezeknek az embereknek köszönhetem az életem”

Aztán Nir elmesélte, hogyan menekült meg: egyszer csak váratlanul megjelent valaki, és megpróbálta kimenteni a folyamatosan ordítozó emberek kezéből, és végül sikerült saját házába menekítenie. A még mindig rémült fiatalember továbbra sem érezte magát biztonságban, a háziak pedig azon voltak, hogy kijuthasson a városrészből, különben félő, hogy őket is megtámadják. A házban tartózkodott három fiatalember is, akik felajánlották a segítségüket, és azt, hogy ha kell, bármi áron megvédik vendégüket. Nir megmentői a helyi palesztin közösség egyik vezetője és annak fiai voltak. Ezeknek az embereknek köszönhetem az életem – tette hozzá Nachshon, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra láthatja őket és személyesen is köszönetet mondhat nekik. A fiatalember megmentői egy közelben várakozó járőrkocsihoz vitték védencüket. Közben határőr egységek és egy mentőautó érkeztek a helyszínre. Az áldozatot kórházba szállították, a rendőrség pedig kihallgatta a környéken élőket, letartóztatásokról azonban nem érkeztek jelentések.

 „Csoda történt”

A fizikai traumákon kívül Nachshon botoktól és kődaraboktól származó sérüléseket is szerzett. A csodával határos módon végződött támadás emlékeit még fel kell dolgoznia. A fiatalember meggyőződése, hogy csoda történt vele, és elsősorban Istennek köszöni az életét. Röviddel a kórházból való hazatérése után meglátogatta megmentője, Darwish Darwish, a palesztin közösség elöljárója. Az elöljáró elítélte a történteket, sajnálkozását fejezte ki a mindenütt jelenlévő szélsőségesek miatt, bocsánatot kért Nirtől, meghívta, hogy látogassa meg, majd kifejezte meggyőződését, mely szerint, ha nem ő, akkor valaki más mentette volna meg. Ezek után Darwish gyors felépülést kívánt Nirnek, és reményét fejezte ki, hogy a fiatalember nem lesz haragtartó.

„Vannak igazságos arabok is”

Szomorú, hogy 2011-ben ilyesmi megtörténhet Izrael fővárosában, Jeruzsálemben, az ott élő zsidók mégis nap, mint nap ezzel a valósággal szembesülnek. Tavaly novemberben például négy izraeli fiatalt kellett a határőrségnek kimentenie a lincselő tömeg kezéből, mert véletlenül arabok lakta negyedbe tévedtek.  A zsidók békéért imádkoznak, és gyermekeiket is erre nevelik, ami még nem mondható el az arabokról. Azonban hála Istennek vannak igazságos arabok is, akik saját életük veszélyeztetése árán is kiállnak a szeretetért és az igazságért – írja az izraeli hírportál.

[popup][/popup]