Arra kell emlékezni, hogy mit nem szabad tenni

Írta: promenad.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Három igaz ember – II. János Pál, Beretzk Pál és Almásy Tibor – emléke
előtt tisztelegtek június 26-án délután Hódmezővásárhelyen, a Zsinagóga
falán elhelyezett emléktábláknál.    

 

A Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség Holocaust megemlékezése a zsidó temetőben kezdődött, majd a Zsinagóga udvarán folytatódott, ahol Raguczki Gábor kántor és Komlós Erika, a hitközség tagja idézte fel a II. világháború alatt illetve után humánus cselekedeteivel kitűnt három ember életét.– II. János Pál pápa volt, aki a katolikus egyház részéről először kimondta, hogy a zsidó nem másodrendű ember, és az antiszemitizmust a legnagyobb bűnnek nevezte – emelte ki Raguczki Gábor, hangsúlyozva, hogy az egyházfő nem csak hivatásból tette, amit tett, hanem a lelke és szíve vitte rá ezekre a cselekedetekre.

– 1944 áprilisában a magyar tisztségviselőknek nem sok választásuk maradt. Beretzk Pál, Hódmezővásárhely polgármester-helyettese viszont a 99 százalékkal ellentétben nem hódolt be a hatalomnak. Hódmezővásárhely volt az egyetlen város, ahol nem létesült gettó – idézte fel Komlós Erika. A hitközség tagja szólt arról is, hogy bár 1945 után a helyi zsidó tanács több tagja is kiállt Beretzk Pál mellett, az igazoló bizottság után Népbíróság elé is kellett állnia. Almásy Tibor dandártábornok pedig a háború idején katonaszökevényeket és zsidókat látott el az életüket megmentő papírokkal, de a vásárhelyi polgármester-helyetteshez hasonlóan 1945 után neki is a meghurcolásból jutott ki az elismerés helyett.

Az emléktáblák megkoszorúzását követően gyászistentiszteletre került sor a Zsinagógában. „Azért kell a Holocaustról megemlékezni, mert tartozunk ezzel a genocídium áldozatainak, saját magunknak és a zsidó népnek” – jelentette ki dr. Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke, aki felhívta a figyelmet a magyar Holocaust azon sajátosságára, hogy döntően magyarok hajtották végre a magyar állam nevében saját polgáraikkal szemben.

Papp László, a hitközség vezetőségi tagja ehhez még hozzátette emlékező beszédében, hogy a németeket is megdöbbentette, hogy a magyarok milyen kegyetlenséggel és milyen rövid idő alatt hajtották végre a pusztítást.

Halbrohr Tamás, a Szabadkai Hitközség elnöke szerint nem a zsidóknak, hanem a magyaroknak kellene megemlékezniük a Holocaustra, és nem arra kell emlékezni, hogy hányan haltak meg, hanem arra, hogy mit nem szabad tenni.

A gyászistentiszteletet Markovics Zsolt szegedi főrabbi tartotta Raguczki Gábor kántor közreműködésével.

[popup][/popup]