Főhajtás az áldozatok emléke előtt Salgótarjánban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az emberiség történelmének egyik legszégyenletesebb eseménye kapcsán
tartottak megemlékezést a múlt hét végén a holokauszt salgótarjáni és
környékbeli áldozatairól.

 

Forrás: nport.hu

 

A főposta külső falánál – ahol annak idején a zsidó gettót is felállították – a korábbi években elhelyezett tábla mindenkit arra borzalmas tettre emlékeztet, aminek – ha az ember minden körülmények között ember maradna – soha nem lett volna szabad bekövetkeznie.

A megemlékezés a Bolyai János Gimnázium és Szakközépiskola diákjainak műsorával kezdődött. Ezt követően Eötvös Mihály, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere mondta el megemlékező beszédét: – Immáron nemes hagyománnyá vált, hogy az emlékezők évről-évre összegyűlnek, az emléktáblánál. Politikai kultúránk nélkülözhetetlen összetevőjévé vált, az emlékezés nemes gesztusa. Tisztában kell lennünk, a felejtés veszélyeivel. Ezért erkölcsi kötelességünk, hogy a huszadik század egyik legnagyobb tragédiáját soha ne feledjük. A legnagyobb tragédia az, hogy lassan elfogynak a kor- és szemtanúk, a túlélők. Éppen ezért évről-évre fontosabbá válik, hogy a felnövekvő generációknak át tudjuk örökíteni a tudást, hogy a történelem ne tudja megismételni önmagát, a borzalmakat.

A holokauszt – a szó jelentése, teljesen égő áldozat – nem csak a hazai zsidóság és cigányság örök gyásza, hanem egyben nemzeti sorstragédia is. Ebben a sötét korban Magyarország elvesztette állampolgárainak egy részét. Egy olyan korban, amelyben emberek milliói váltak jogfosztottá, megalázottá, pusztán vallásuk, etnikai hovatartozásuk miatt. 1944. március 19-én, Magyarország német megszállását követően, emberek százezreit küldték gettókba, onnan pedig közvetlenül a haláltáborokba – mondta többek között Eötvös Mihály.

Az emlékezés koszorúit Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség, a Nógrádi Történeti Múzeum és Baráti Köre, valamint a Bolyai János Gimnázium és Szakközépiskola közösségének képviselői helyezték el a főposta falán található emléktáblán. Ez a esemény legyen az örök tanúbizonysága és záloga annak, hogy ezt bűnt az emberiség soha többé ne követhesse el, a jövőben ilyen szörnyűség, semmikor és senkivel ne fordulhasson elő!
 

[popup][/popup]