Székesfehérváron segítettek az Amerikai Alapítványi Iskola diákjai

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Városházán fogadta az Amerikai Alapítványi Iskola szervezésében
Székesfehérvárra érkezett svéd, bolgár, finn, izraeli és magyar diákokat
Róth Péter alpolgármester.
 

 

Forrás: Székesfehérvár online

 

A fiatalok a várossal való ismerkedésen túl a székesfehérvári izraelita temető rendbe tételén munkálkodnak és egy lovasberényi megemlékezést is tartanak.

Mint Sugár Sára, az iskola igazgatója elmondta, az Európai Unió “Europe for Citizens Programme” “Active European Remembrance” alprogramjának támogatását nyerték el, így tudtak a felsorolt országokból ötven diákot bevonni. Két célunk volt – mondta -, az egyik az, hogy az “aktív európai emlékezés” jegyében a fiatalok tevőlegesen is részt vegyenek az eltávozottak történetének megismerésében, emlékének ápolásában, a másik pedig az, hogy a különféle nemzetek eltérő vallású gyerekei személyes kapcsolatok kialakítása útján ismerjék meg egymás kultúráját, hitét, nyelvét. Azt hiszem, mindkét törekvésünk sikeresnek mutatkozik.

Ahogy megtudtuk, a magyar és a Magyarországra érkezett diákok – az év eleji előkészületek után – egy 10 napos táborozáson vesznek részt, ennek keretében több napon át végzik gondozó munkájukat a fehérvári izraelita temetőben, csütörtökön pedig Lovasberényben, az ottani temetőben megemlékezést tartanak a holokauszt áldozatairól. Azután Budapesten folytatódik a program a zsidó és más, vallástörténetileg vagy kulturálisan jelentős helyszínek, kiállítóhelyek felkeresésével.

Róth Péter a küldöttség üdvözlésekor elmondta, igazi öröm a számára, hogy a diákok ilyen nemes céllal érkeztek Fehérvárra, és hogy munkájukkal városunkat is gazdagítják. Az pedig, hogy Lovasberénybe is ellátogatnak, személyes kötődése okán különösen fontos neki. Mindnyájuknak köszöni az eddig elvégzett és a még előttük álló munkát, az alapítványi iskolának a szervezést, és azt kívánja, hogy mindenki szép élményekkel, új barátságokkal őrizze meg emlékezetében a koronázó várost.

 

[popup][/popup]