Bevagonírozzák Wichmann Tamás kocsmáját

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 2011-es Árkádia-díjat a „Transzport. A bevagonírozott ház”
holokauszt-emlékmű megvalósításának támogatójaként a 2B Kulturális és
Művészeti Alapítvány kapja. A díj átadására június 8-án, 14.30-kor kerül
sor a Ráday utcai 2B Galériában.

2011. június 9.

forrás: belvaros.blogspot.com

A 2011-es Árkádia-díjat a „Transzport. A bevagonírozott ház” holokauszt-emlékmű megvalósításának támogatójaként a 2B Kulturális és Művészeti Alapítvány kapja. A díj átadására június 8-án, 14.30-kor kerül sor a Ráday utcai 2B Galériában.

2B Kulturális és Művészeti Alapítvány Böröcz András és Rajk László közös holokauszt-emlékműve, a „Transzport. A bevagonírozott ház” megvalósításának támogatója. A Transzport hazánkban egyedülálló módon, szakítva a tradicionális emlékmű toposzokkal az emlékezés folyamatának elindításához a városképet hívja segítségül. A bevagonírozott ház egyszerre emlékmű és emlékhely. Választott helye Budapest olyan negyedében áll, melynek története elválaszthatatlan a zsidóságtól, a magyar holokauszttól. A Transzport tervei június 1. és 15. között a 2B Galériában láthatók.

Az Átrium Városkép Alapítvány által alapított Árkádia díj célja, hogy támogassa mindazon építészeti és városrendezési elképzeléseket és törekvéseket, melyek segítik a Budapest városképébe illő, a főváros kulturális örökségének részét képező régi épületek, emlékművek megőrzését, felújítását, fejlesztését. Korábbi díjazottak: Vékony Péter (2010), Ráday Mihály (2009), Mischa Kuball (2008) és az Óvás Egyesület (2007). 2003-ban a Műszaki Főiskola 20 végzős diákja kapott elismerést egy régi remíz hasznosítására kiírt pályázatra beküldött építészeti terveiért.

A Wichmann kocsmája egy legendás budapesti kocsma. Ez azonban csak becenév, mert ilyen cégér nem található a VII. kerület Kazinczy utca 55. alatti házon.

A kocsmát 1987-ben nyitotta meg Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus. Először Szent Jupát volt a neve, a kenusok fiktív védőszentje után, később változott Wichmann kocsmájára.

Sárközi Mátyás író így írta le 2006-ban megjelent Király utcáról szóló könyvében:
„ Cicomátlan, deszkapadlós helyiségben, gyalultfa-asztaloknál, félhomályban ül a söröző közönség, a terem akusztikája következtében iszonyú a zaj, beszélgetni csak megfelelő decibelszámmal lehetséges, ilyesféle lehetett hajdan az Orczy kávéház kakofóniája. ”

A ház falán érdekes emléktábla található:

„E helyen állt Schneider József kártyafestő műhelye. Itt készült a magyar kártya 1836-ban, amely Tell Vilmos szabadságharcának felidézésével a játékos kedvű honpolgárok nemzeti öntudatát élesztgetve, azóta is kézről kézre jár. Állíttatta a magyar kártyások nevében a Pató Pál Párt és a Magyar Talon Alapítvány a millecentenárium évében.” (azaz 1996-ban).

A kocsmában ételfogyasztás is lehetséges, legendás az üzlet bécsis szendvicse. A közérzetjavító létesítmény este 6-kor nyit és – a vendégek számától függően – éjfélig-kettőig van nyitva.

[popup][/popup]