Antiszemitáról közterületet elnevezni méltatlan fővárosunkhoz

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség történelmi hibának tartja, hogy a Jobbik nevű nyíltan nemzeti szocialista nézeteket hangoztató párt javaslatát magáévá téve, Tarlós István Főpolgármester, és a Főváros közgyűlésének többsége Wass Albertről nevezett el közterületet Budapesten. 

 

Mazsihisz / BZSH

Ez a döntés arculcsapása azoknak a budapesti polgároknak, akik a 19. század végén és a 20. század első felében a város lakosságának több mint egyötödét adták, és nagyon sokat tettek azért, hogy ez a város Európa egyik legszebb, modernebb nagyvárosává válhatott.

A budapesti zsidóság mindig is motorja volt szeretett városa fejlődésének, kulturális, és gazdasági fellendülésének, oroszlánrésze volt abban, hogy e település nemzetünk méltó fővárosává váljék.

Ez a határozat a Budapesten meggyilkolt zsidók tízezrei emlékének sárba tiprása, mert egy olyan emberről neveztek el teret, aki élete végéig hangoztatta zsidóellenes nézeteit, egész életében büszke volt nyílt antiszemitizmusára, és akit háborús bűncselekmények miatt ítéltek el.

Egy ilyen ember nem méltó arra, hogy egy európai ország fővárosában teret nevezzenek el róla.

A Főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés többsége szégyenteljes döntést hozott, ami okkal kelt visszatetszést, és felháborodást, a demokratikus gondolkodású, a népirtást, a faji gyűlölködést, az antiszemitizmust elítélő emberek körében.


Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség

[popup][/popup]