Saul Bellow-díj – Philip Roth kapta az elismerést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Washington Post közlése szerint a szerző hétfőn vehette át a kitüntetést. A 40.000 dollárral járó elismerést kétévente adják át. Roth az amerikai irodalom legkiemelkedőbb írója, nevéhez fűződnek Amegszabadított Zuckerman, az Amerikai pasztorál és A Portnoy-kór című regények, amelyek világszerte ismertté tették.

Roth Weequahicben, Newark egyik kerületében nőtt föl. Nagyszülei Galíciából kivándorolt zsidók voltak, szülei már az Egyesült Államokban születtek, Roth a második gyerekük volt. 1950-ben érettségizett a Weequahic Középiskolában. Egyetemi tanulmányait a Bucknell Egyetemen kezdte meg, majd a Chicagói Egyetemen folytatta, ahol angol irodalomból szerzett MA fokozatú diplomát. Ezek után kreatív írást tanított az Iowai Egyetemen és a Princeton Egyetemen. Később a Pennsylvaniai Egyetemen oktatott összehasonlító irodalmat 1992-es nyugdíjba vonulásáig.

  PhiliphRoth.jpg  
  Philiph Roth  

Az elmúlt években Pulitzer-dijjal, a National Book Award elismerésével és a PEN-Club Faulkner-dijával tüntették ki, és hosszú idő óta a Nobel-díj várományosa. Legutóbbi könyve Akárki (Európa, 2006).

Chicagói évei során ismerte meg Saul Bellow amerikai írót és első feleségét, Margaret Martinsont is. Noha 1963-tól már nem éltek együtt (házasságuk hivatalosan csak Martinson 1968-as, autóbalesetben bekövetkezett halálával ért véget), tönkrement házasságuk erősen rányomta a bélyegét Roth életművére. Martinson alakja elsősorban Roth számos regényének női alakjaiban érhető tetten, például Maureen Tarnopol alakjában a My Life As a Man vagy Mary Jeen Reed („Maki”) alakjában A Portnoy-kór című műben.

2004 elején az amerikai Philip Roth Társaság (Philip Roth Society) bejelentette a Philip Roth Studies című folyóirat megalakítását; az első számuk 2005 tavaszán jelent meg. Az évente megjelenő Studies in American Jewish Literature (Tanulmányok az amerikai zsidó irodalomról) című antológia 2004-es kiadását teljes egészében Roth legutóbbi műveinek szentelte.

(életrajz forrása: wikipedia.hu)

 

(Forrás: Litera)

[popup][/popup]