Zsinagógát tervezett Münchennek Libeskind

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Bemutatta az új müncheni zsinagóga építéséhez készített nagyszabású terveit Daniel Libeskind amerikai sztárépítész.
 

MTI

 

Az Egy zsinagóga Münchennek, Németországnak és a jövőnek elnevezésű projekt vázlatai szerint az új, futurisztikus hatást keltő épületet számos rézsútos fal és üvegfront díszíti majd. Libeskind a müncheni Bet Salom liberális zsidó közösségnek tervezi a zsinagógát. “Tervei a müncheni liberális zsidóság saját otthonról szőtt álmainak megvalósulását jelentik” – mondta el Thomas Dahmen, a közösség vezetője.

A tervrajzok május 29-ig láthatóak a müncheni Zsidó Múzeumban. 

libeskind_zsinagoga.jpg
fotó: juedisches-museum-blog.de

A tizenegymillió euró költségvetésűre becsült projekt finanszírozásának kérdése egyelőre nyitott. A kis közösség csupán háromszáz tagot számlál, így az építkezést illetően adományokra szorul. A vallási közösség korábban már komoly igényeket támasztott az akkor még alakulóban lévő tervvel kapcsolatban: olyan közösségi centrumot szeretnének, amelyben imaterem mellett háromszáz ember befogadására alkalmas rendezvényterem, ifjúsági találkozóhely, óvoda és idősek otthona is helyet kapna.

Libeskindet többek között a lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ helyére tervezett Freedom Tower építészeként vált ismertté. Emellett ő tervezte például a berlini Zsidó Múzeumot is.

[popup][/popup]