Új vezető az izraeli belbiztonsági szolgálat élén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány vasárnap egyhangúan jóváhagyta Jórám Kohen kinevezését az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét élére – közölte Benjámin Netanjahu kormányfő kabinetirodája.
 

Forrás: MTI

 

Az 51 éves Jórám Kohen – akinek 30 éves tapasztalata van a Sin Bétnél, s vallásos zsidó – Juval Diszkint váltja a belbiztonsági szolgálat élén.

„Jórám Kohen képes lesz vezetni a Sin Bétet az Izrael által a terrorizmus ellen vívott háborúban, a hírszerzés és technológia háborújában” – mondta Benjámin Netanjahu kabinetirodájának közleménye szerint.

A belbiztonsági szolgálat új főnöke 1982-ben lépett be a Sin Bétbe. Főként Ciszjordániában, de egy évig Libanonban is dolgozott. A hivatali létrán felfelé haladva 1996-ban a ciszjordániai terrorelhárító egységek, majd 2001-ben az arab országokkal és Iránnal foglalkozó főosztály vezetője, majd 2003-ban jeruzsálemi és ciszjordániai parancsnok lett. 2005 és 2008 között a szolgálat igazgatóhelyettese volt.

Az elmúlt két évben az Egyesült Államokban folytatott kutatói munkát az iszlamista mozgalmakról, mindenekelőtt a Gázai övezetet ellenőrző Hamászról.

A 2000-ben kirobbant második intifáda (palesztin felkelés) idején a palesztin vezetők elleni gyilkosságok politikája egyik értelmi szerzőjének tekintik.

[popup][/popup]