Goldstone rájött: óriási tévedés az Izraelt elítélő Goldstone-jelentés

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Pénteken szerkesztőségi cikket írt Richard Goldstone a The Washington Post nevű prominens amerikai lapban, ahol azt állítja, hogy hiányos információk alapján ítélték el az 575 oldalas jelentésükben Izrael 2009-es gázai offenzíváját.
 

 

Forrás: ATV

A bizottságot vezető bíró szerint téves döntést hoztak, és Izraelt ítélték el, holott a Hamasz az, amelyik akkor és azóta is emberiség ellenes bűnöket követ el. A magyar küldöttség egyébként már akkor is a jelentés egyoldalúságára panaszkodott, így nem támogatta a határozatot.

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu vasárnap azzal bízta meg az igazságügyi, a védelmi és a külügyi tárcáját, hogy vegyék figyelmen kívül a Goldstone-jelentés néven elhíresült ENSZ jelentést. A lépést azt követően tette, hogy pénteken a Washington Post szerkesztőségi cikkében maga Richard Goldstone bíró, a jelentést készítő bizottság elnöke cáfolta meg az általa hangoztatott vádakat, hogy Izrael szándékosan támadta a civileket a 2009 végén Gáza ellen indított offenzívájában.

Az izraeli miniszterelnök arra kérte a tárcavezetőket a kabinetgyűlésen, hogy tegyenek „gyakorlati és diplomáciai lépéseket annak az érdekében, hogy visszafordítsák, vagy minimalizálják azt a hatalmas kárt, amit ez a jelentés okozott Izrael államának”. Goldstone a pénteken megjelent cikkében azt írta, hogy amennyiben a jelentést írásakor tudott volna azokról az információkról, amelyeket ma tud, teljesen más lett volna a dokumentum végkicsengése. A bizottság elnök cikkében azt állítja, hogy most már világos, hogy Izrael nem támadott szándékosan civileket, a Hamasz ellenben azóta és folyamatosan háborús bűnöket követ el.

Az izraeli államfő, Simon Peresz szerint nagyon sajnálatos, hogy „Goldstone a jelentés készítésekor kifelejtette a legfontosabb okát a védelmi erők offenzívájának: a rakéták ezreinek kilövését az izraeli civil lakosságra”. Az államfő szerint a zsidó állam önvédelemből cselekedett, és ezen felül kinyomozta a saját műveleteit, valamint továbbra is a világ legerkölcsösebb hadseregei közé tartozik.

Az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak szerint Goldstone sajnálata a saját jelentése miatt túl későn érkezett és egy egyszerű megbánás nem jelent túl sokat, ugyanis a jelentés által okozott károkat már szinte lehetetlen visszafordítani. A védelmi miniszter szerint a Goldstone bizottság munkája már az elejétől kezdve vérvádakon alapult, és nem az volt a célja, hogy valóban kiderítse, voltak-e emberiség ellenes bűnök. Barak szerint ez is egy oka lehet, hogy Izrael kimaradt a bizottság munkájából: „tényeket vártak tőlünk, de mi nem tudtunk nekik tényeket szolgáltatni, mivel akkor még ki sem vizsgáltuk a kérdéses eseteket”. A védelmi miniszter hozzátette: „nem igaz, hogy visszatartottunk volna bármilyen információt is a bizottságtól, éppen ellenkezőleg: több száz oldalas jelentéseket adtunk a kezükbe”.

Az izraeli külügyminiszter, Avigdor Liebermann annyit mondott, hogy veszélyes precedens lett volna együttműködni ilyen formában a Goldstone bizottsággal, és vélhetően bármely más állam hasonlóan járt volna el, mint Izrael. A külügyminiszter hozzátette: nem vár bocsánatkérést a Goldstone-bizottságtól.

Magyarország a Goldstone-határozatot a dokumentum “néhány esetben egyoldalúságra mutató elemei” miatt nem támogatta. Ezt a helyettes külügyi szóvivő, Balogh Dénes közölte, aki hozzátette, hogy a határozat az EU megítélése szerint veszélyeztethetné a béketárgyalások folytatásának lehetőségét. A jelentés ellen szavazott többek között Csehország, Kanada, Németország, Hollandia, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna és az Egyesült Államok. A vitatott határozatot 114 igen, 18 nem és 44 tartózkodással fogadták el az ENSZ tagállamok.

[popup][/popup]