Náci tömeggyilkosság helyén imádkozott a pápa

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

XVI. Benedek pápa vasárnap felkereste a római Fosse Ardeatine emlékhelyet, ahol 67 éve a nácik 335 római lakost – katolikusokat és zsidókat – mészároltak le egy partizántámadást megbosszulva.
 

Forrás: MTI

 

Az egyházfő térdre ereszkedve imádkozott az áldozatok lelki üdvéért Ricardo Di Segni római főrabbi társaságában.

Ez követően a német pápa isten súlyos megsértésének mondta az 1944. március 24-én történt tragikus eseményt. A “legszörnyűbb rossz fájdalmas emlékhelyének” nevezte a volt kőbányát, ahol a kivégzők áldozataikat agyonlőtték, majd tömegsírba vetették. “Ember készakarva hajtott végre erőszakot ember ellen” – mondta a pápa, mindezt a háború legvisszataszítóbb hatásának nevezve.

A pápa felolvasta az egyik áldozat írásos üzenetét, amelynek katolikus szerzője azért imádkozott, hogy a zsidók meneküljenek meg a barbár üldöztetéstől.

Az egyházfő szerint ez az üzenet a hírvivője annak, hogy lehetséges egy másfajta, a gyűlölettől és a revánstól szabad jövő, a szabadság és a testvériség jövője.

Az ember a mennyekben élő atya gyermeke, az emberiség minden tagjának a testvére, tartozzék bárhova is – fejtette ki gondolatait a pápa, aki végül egy másik áldozat falra írt szavait idézte: az emberi lélek a legrosszabb körülmények között is szabad marad.

XVI. Benedek a harmadik pápa volt, aki ellátogatott az emlékhelyre. Előtte VI. Pál 1965-ben, majd II. János Pál 1982-ben járt ott.

A nácik 33 német katona megölésének megtorlásaként lőttek agyon 335 olaszt.

[popup][/popup]