Letöltendő börtönbüntetés a volt izraeli elnöknek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Komoly hibát vétettek, ez ki fog derülni” – mondta az ítélet kihirdetése után könnyekben kitörő Moshe Kacav, aki 2000 és 2007 között töltötte be Izrael legfontosabb közjogi méltóságának tisztjét.
 

Forrás: Kitekintő

 

Az iráni származású volt elnököt hét év letöltendő, két év próbaidő és 100 ezer izraeli shekel (több mont 5 millió forint) fizetésére kötelezték.

A most 65 éves Kacavot azzal vádolták, hogy turisztikai miniszteri szolgálata alatt kétszer megerőszakolta egy asszisztensét, elnöki periódusa alatt pedig két másik alárendelt beosztottját szexuálisan zaklatta és molesztálta. Az ügy még elnöksége alatt napvilági látott, Katsav korai nyugdíjazását eredményezve.

Egy alku keretében két évvel ezelőtt Kacavnak legrosszabb esetben felfüggesztett börtönbüntetést ígértek, de a volt elnök – ragaszkodva ártatlanságához – a bírósági pert választotta. Az egy éven át zárt ajtók mögött zajló pert a decemberben Kacav bűnösségének megállapításával végződött. Ronit Amiel fővádló akkor úgy nyilatkozott: „a mai nap megtanította nekünk, hogy még egy elnök és a világ egyik vezetője is a bíróság elé kerülhet, ha szükséges.” – idézi a The Jerusalem Post izraeli napilap.

Elemzők szerint a volt elnök, ha minden egyes vádért a maximális börtönbüntetést kapta volna, akár 49 évre börtönbe kerülhetne. Moshe Kacav továbbra is ártatlanságát hangoztatja, ügyvédei pedig a Legfelsőbb Bírósághoz szándékoznak fellebbezni.

[popup][/popup]