Zuaretz: példaértékű Magyarország hozzáállása Izraelhez

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A női egyenjogúsági mozgalmak által elért áttörésekről, és a Közel-Keleten élő nők helyzetéről is beszélt a Világhíradónak adott exkluzív interjújában Orit Zuaretz. Az izraeli parlament, a Knesszet képviselőnője szerint Magyarország jó barátjaként tudja, hogyan kell kritizálni a politikai döntéseket, ugyanakkor egyidejűleg támogatja is Izrael államát.
 

 

Az elmúlt 100 évben nagyon nagy haladást látok a női egyenjogúság kérdésében – mondta Orit Zuaretz a Világhíradónak adott interjújában, utalva a múlt héten ünnepelt 100. nemzetközi nőnapra. Az izraeli képviselőnő emlékeztetett: a női egyenjogúságért indított mozgalmak voltak a történelmi tüntetések közül a legerőszakmentesebbek. Azok a nők nagy áttöréseket értek el, sokkal élhetőbbé tették a ma élő nők mindennapjait is. A nők napjainkban már szinte bármit elérhetnek. Természetesen az egyenjogúsági küzdelemnek még nincs vége, a láthatatlan „üveg-plafon” még számtalan esetben akadályozza a nők valódi előrelépését. A Közel-Keleten pedig különösen nem beszélhetünk egyenlő jogokról, mert a nagyon vallásos társadalmak – akár a judaizmus, vagy az iszlám – nem biztosítja azt az egyenlőséget, ami kívánatos lenne. De az áttörések már világszerte megkezdődtek, és ezt a folyamatot folytatni kell – véli a képviselőnő.

A nők jogainak betartását felügyelő bizottság tagjaként Orit Zuaretz arról az időszakról álmodik, amikor már nem lesz szükség ilyen jellegű bizottságra. Izraelben egyébként a képviselőnő szerint nagyon jó törvények biztosítják a nők jogait, társadalmi egyenlőségüket. Izraelben a nők az állam megalakulásának első napjától szavazati joggal rendelkeznek és egyenlőek a férfiakkal, jó példa erre a sorkötelezettség is. Ennek ellenére még sok a diszkrimináció, a bizottság pedig ezeket az ügyeket vizsgálja. Arra a kérdésre, hogy min változtatna a nők szerepével kapcsolatban, a képviselőnő elmondta: „Szerintem a nőknek nagyobb szerepet kellene biztosítani a konfliktuskezelésben. Most két fontos lépést ünnepeltünk: a 100 évvel ezelőtti nők napját, és az ENSZ BT 10 évvel ezelőtt meghozott 1325-ös határozatát. Ez a határozat kimondja, hogy ha a világ bármely régiójában konfliktus tör ki, a béketárgyalásokat végző küldöttségekbe nőket is kötelező beválasztani. A nőknek is szerepet kell adni a békefolyamatokat előmozdító csoportokban. Miért? Mert észrevették, hogy ha nők is vannak a tárgyalóteremben, megváltozik a hangnem, teljesen más témák merülnek fel a tárgyalásokon. Sajnos Izraelben még nem teljesen tartunk itt. Fogtuk ezt a határozatot, és törvényt alkottunk belőle – valójában Izrael a világon az egyedüli állam, ahol törvényt fogadtak el ennek a határozatnak az alapján. Izraelben minden tárgyalócsoportban lennie kell nőknek is. Remélem, hogy a következő alkalommal így is lesz”- nyilatkozta Orit Zuaretz. 

[popup][/popup]