Hollandia: „Izrael modern, demokratikus, zsidó állam”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A németalföldi törvényhozás nagy többsége támogatja Izraelt és arra sürgeti az Uniót, hogy ne fogadja el az egyoldalú palesztin állam kikiáltását, mert az nem szolgálja a hosszú távú béke céljait.
 

2011. február 16. kedd

 

 

A holland törvényhozás nagy többsége egy parlamenti döntéssel újra megerősítette álláspontját, hogy Izrael egy „demokratikus, zsidó állam”. A szavazás során a 150 képviselőből 113-an támogatták a határozatot, és egyben arra sürgették az Európai Uniót, hogy ne fogadjon el az egyoldalú palesztin állam kikiáltását. A hollandok megítélése szerint „az unilaterális palesztin állam kikiáltása nem fogja közelebb hozni a tartós békét, (…) ezért a holland kormányzat kéri az Uniót, hogy szólítsa fel a palesztin vezetőket a tárgyalások folytatására”.

A határozatot a Politikai Reformpárt (SGP), egy kis protestáns frakció kezdeményezte. A javaslatot szorosan támogatta a Keresztény Demokrata valamint a Keresztény Unió is. A kezdeményezés mellé ezen kívül odaállt a kormányzó liberális párt a VVD, a Geert Wilders által vezetett Szabadság Párt, valamint a Holland Munkapárt (PvdA). A PvdA eddig általában megvétózta az Izrael mellett és az iszlámista terrorral szemben hozott határozatokat. A fordulat egy holland-izraeli kapcsolatok szakértő szerint jel lehet arra, hogy a németalföldi törvényhozás felismerte, mi rejlik igazából az arab-izraeli konfliktus epicentrumában.

A jelenlegi miniszterelnök-helyettes, korábbi külügyminiszter, Maxime Verhagen a 2008-as Herclijai Biztonsági konferencián kijelentette, hogy „Izrael már 60 éve, jogállami normákon alapított modern demokrácia. Ez az ország az egyetlen a Közel-Keleten, amely ezt hitelesen állíthatja magáról”. Verhagen hozzátette, hogy Izrael elsőrendű érdeke a két állam megoldásban elérni az áttörést. Amennyiben ez nem történik meg, Izrael azt kockáztatja,hogy az egy állam megoldás felé tolódik el a helyzet, ahol a kisebbségben lévő zsidóság miatt Izrael zsidó identitása is megszűnhet.

[popup][/popup]