Ókori várost találtak a gyorsvasút alatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kutatók számára is teljesen ismeretlen ókori várost találtak az új jeruzsálemi gyorsvasút építésén dolgozó munkások Jeruzsálemtől alig néhány kilométernyire északra az egyik palesztin külvárosban.

A régészek folyamatosan dolgoznak az egyelőre név nélküli település kiásásán a Shuafat nevet viselő külvárosban, mivel a feltárások befejezése után a romokat vissza kell temetni, hogy a régóta tervezett vonalat megépíthessék. A bulldózerek által kijelöl nyomvonalon épülő vasút az 1967-es, hatnapos háborúban megszerzett északi külvárosokat köti össze majd a város központjával.

A most felfedezett település a második templom korából származik, és egyes régészek szerint a bibliai Nób városára épült, ahol Sault Izrael királyává választották. A felfedezés meglepte a kutatókat, Rachel Bar Nathan, az izraeli örökségvédelem régésze szerint ugyanis senki nem tudott arról, hogy Jeruzsálemtől néhány kilométerre északra egy ennyire fontos település állt, amelynek azonban a neve is ismeretlen maradt.

A várost valószínűleg azután építették, hogy a római légiók kifosztották Jeruzsálemet, és i.sz. 70-ben elpusztították a második templomot. A település 130 körül azonban a Hadrianus alatti második zsidó felkelés során egy tűzvész után elnéptelenedett. A várost nyugati tájolással a római út mellé építették, amely Jeruzsálemet a 72-ben Titus által alapított Falavia Neapolis-szal, a mai Nablússzal kötötte össze. A város fekvése és a ciszternák száma miatt a régészek arra jutottak, hogy ez a római úton közlekedő utazók pihenőhelye lehetett.

A munkálatok során magánházak, középületek és a városon 2000 éve keresztülsöprő tűz nyomait is megtalálták. A falak mellett pénzzel töltött edények is felszínre kerültek, amely azt sugallja, hogy a lakók mindvégig a visszatérésben bíztak. Szintén itt találtak egy igazi ritkaságnak számító, Traianus császár korából (98-117.) származó érmét is.

Igazi érdekesség az a rómaiak által használt fürdő, amelynek lépcsői, csempedarabjai és medencéi is előkerültek, és amit a 2005-ben a város nyugati szélén – szintén a gyorsvasút munkálatai során – talált légiós fürdőhöz hasonló padlófűtéssel építettek meg.

A rómaiak elleni felkelések leletei folyamatosan kerülnek a felszínre: legutóbb egy ókori alagútrendszerről és egy esszénus latrináról számoltunk be olvasóinknak.

(Forrás: www.mult-kor.hu)

[popup][/popup]