Az antiszemitizmusról kérdezik Orbánt Brüsszelben

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Idegengyűlölet, intolerancia a zsidó közösséggel szemben, sajtószabadság védelme és a Jobbik tevékenysége. E kérdésekről is faggatják kedden Brüsszelben a Holokauszt emléknap rendezvényeinek sorában az Európai Zsidó Kongresszus vezetői Orbán Viktort.

Úgy is, mint magyar kormányfőt, és úgy is, mint az Európai Unió Tanácsának soros elnökét. Az Egyiptomban tárgyalásokat folytató magyar kormányfő brüsszeli útját nem jelentették be, az itteni magyar diplomáciai képviseletek nem is tudtak róla, információt nem adtak, a miniszterelnöki hivatal szóvivői irodája pedig csak annyit mondott, hogy Orbán Viktor valóban Brüsszelben lesz, de a programnak nincs „sajtónyilvános” része.

Az Európai Zsidó Kongresszus meghívójából azonban kiderül, hogy a szervezet elnöke, Moshe Kantor, valamint Yuli Edelstein izraeli diaszpóraügyi miniszter aggódik a xenofóbia, és az antiszemitizmus európai növekedése, valamint az iráni nukleáris fenyegetés és az Izrael állam létét megkérdőjelező nyilatkozatok szaporodása miatt. Kantor felszólítja az Európai Uniót, hogy határozottabban lépjen fel e jelenségekkel szemben.

A szervezet vezetői a kedd délutánra tervezett tájékozatójuk után találkoznak Orbán Viktorral, akivel nemcsak általános európai aggodalmaikat osztják meg, hanem a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban is lesznek kérdéseik. Például kifejtik, hogy a Jobbik és más csoportok antiszemitizmusa, és a zsidó közösséggel szemben megfigyelhető intolerancia ijesztően terjed. Szeretnék felhívni a figyelmet annak fontosságára, hogy a sajtószabadság védelme a felvilágosult Európa sarokköve.

Mint beszámoltunk róla, a napokban – a magyar médiatörvényről kibontakozott uniós vita közepette – a brüsszeli operaházban Fischer Ádám karnagy is szót emelt a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus európai és ezen belül magyarországi fokozódása láttán. A nemzetközi hírű karmester felszólította a Fideszt, hogy zárja ki tagjai sorából Bayer Zsoltot a Magyar Hírlapban megjelent kódoltan antiszemita írása miatt. Azt a szerzőt, aki egyébként a napokban a Nógrád megyei önkormányzat Madách díjában részesült.

[popup][/popup]