Orbán titokban tartott brüsszeli útja

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Orbán Viktor kedden a Nemzetközi Holokauszt Emléknap brüsszeli konferenciáján találkozik az Európai Zsidó Kongresszus elnökével – tudta meg a hvg.hu.
 

 

Egyiptomi látogatása után feltételezhetően egyenesen Brüsszelbe repül kedden Orbán Viktor, hogy Moshe Kantorral, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnökével tárgyaljon. A magyar miniszterelnök brüsszeli látogatásának tényét titkársága egyelőre nem erősítette meg.

Egy a hvg.hu birtokába jutott meghívó szerint  Orbán Viktor Magyarország soros EU-elnökségi minőségében folytat megbeszéléseket Kantorral. A Nemzetközi Holokauszt Emléknap apropóján szervezett konferencián Kantor az „Európa-szerte aggasztó méreteket öltő antiszemitizmus és xenofóbia ellen emeli fel a szavát, amely a zsidó állam létét fenyegeti”.  Kantor várhatóan arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy tegye egyértelművé, nem tolerálja az antiszemitizmust, a xenofóbiát és a rasszizmus semmilyen más formáját.

A meghívó külön is felhívja a figyelmet „a magyarországi Jobbik és más szélsőséges csoportok riasztóan növekvő antiszemitizmusára és idegengyűlöletére”, továbbá a sajtószabadság  védelmének fontosságára, amely a felvilágosult Európa egyik sarokköve.

A konferenciát az Európai Parlamentben rendezik meg Jerzy Buzek, az EP elnökének védnöksége alatt, s a tervek szerint felszólal többek között Yuli Edelstein, Izraeli bevándorlásügyi minisztere, Elie Wiesel Béke-Nobel díjas író, és Roland Lauder a Zsidó Világkongresszus elnöke is.

[popup][/popup]