Két éve majdnem beadták derekukat a palesztinok

Írta: Klubrádió - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztinok 2008-ban két fontos kérdésben is engedtek volna Izraelnek a vele folytatott béketárgyalásokon: Jeruzsálem és a palesztin menekültek ügyében – jelentette vasárnap este az al-Dzsazíra olyan dokumentumokra hivatkozva, amelyek a katari hírtelevízió szerint a tárgyalásokról származnak.
 

A 2008-as palesztin tárgyalóküldöttség tagjai – köztük Ahmed Korei főtárgyaló – rögtön tagadták, hogy így lett volna, mondván, az idézett dokumentumok egy része hamisítvány, céljuk pedig a Palesztin Hatóságnak és vezetőinek a lejáratása. Mahmúd Abbász palesztin elnök sietett megnyugtatni az arab országokat, hogy a tárgyalásoknak mindig minden részletét ismertette “testvéreivel”. Száeb Erekát jelenlegi palesztin főtárgyaló hangsúlyozta: a televízióban “hazugságok és féligazságok” hangzottak el.

Az al-Dzsazíra szerint a palesztinok 2008-ban felajánlották Izraelnek, hogy egy kivételével megtarthatja az összes olyan kelet-jeruzsálemi negyedet, amelyet zsidók számára épített ki a terület 1967-es megszállása óta. Jelenleg 200 ezer izraeli él a város e részein.

Cserébe Izrael területéből akartak kapni. E követelésekbe az izraeli-ciszjordániai határvonalhoz közel fekvő, főként izraeli arabok lakta egyik terület is beletartozott.

Emellett a jeruzsálemi szent helyeket ideiglenesen nemzetközi felügyelet alá helyezték volna: a végső megegyezésig Izrael, Palesztina, az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia ellenőrizte volna az al-Aksza mecsetnek is otthont adó Templomhegyet (arab nevén Mecsetek terét) és környékét.

A dokumentumok szerint a palesztinok beleegyeztek, hogy Izrael tíz éven át évi százezer menekültet fogadjon vissza. Ez azért is fontos, mert a hivatalos palesztin álláspont ragaszkodik az 1948-1949-es háború (Izrael létrejötte) idején elmenekült palesztinok és leszármazottaik visszatérési jogához. Az izraeliek ezt nem tudják elfogadni, mondván, hogy a több millió menekült befogadása veszélyeztetné államuk zsidó jellegét.
A 2008-as megbeszéléseknek Izrael gázai offenzívája vetett véget. Az al-Dzsazíra az egyik dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy Abbászt értesítették a támadás tervéről. A palesztin elnök a múltban tagadta, hogy így történt volna, s hétfőn Ámosz Gilád, az izraeli védelmi minisztérium munkatársa is cáfolta a kijelentést. Gilád hangsúlyozta: Abbász ugyanannyit tudott, mint a világ többi része, azt, hogy Izrael “nem tűri el az újabb rakétatámadásokat és a területe elleni terrorista akciókat”.

Izrael 2008 decemberében hadműveletet indított a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom által uralt Gázai övezet ellen. Az offenzívában 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét, s jelentős anyagi károk keletkeztek.
Az al-Dzsazíra saját bevallása szerint 1600 kiszivárogtatott dokumentummal rendelkezik az elmúlt évtized béketárgyalásairól. A vasárnap kezdődött televíziós programot a héten három másik követi.
 

[popup][/popup]