Tel-Aviv főrabbija a budapesti Holokauszt Emlékközpontba látogatott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Israel Meir Lau, Tel-Aviv főrabbija hétfőn a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba látogatott, ahol megtekintette a zsinagógaépületet, az Áldozatok Emlékfalát és a magyar vészkorszak történetét bemutató állandó kiállítást.
 

 

 
A 73 éves Israel Meir Lau, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet elnöke, feleségével elsőként a zsinagógát tekintette meg, ahol épp a Wallenberg-díjátadó ünnepség kezdődött. Az Áldozatok Emlékfalánál Israel Meir Lau vendéglátóitól érdeklődött a magyar áldozatok neveinek kutatása, és emlékfalon való megörökítésének folyamata iránt. Elmondta, családi szálak fűzik Magyarországhoz, édesapja Eperjesen volt rabbi.
   
A főrabbi a kíséretével megtekintette a magyar holokauszt történetét bemutató állandó kiállítást, amelyen Molnár Judit történész, főtanácsadó, a kiállítás kurátora kalauzolta végig a vendéget. Israel Meir Lau megtekintette a deportálásokat bemutató kiállítást, valamint a holokauszt helyszíneit ismertető interaktív térképeket.
   
Israel Méir Lau, Izrael volt főrabbija (b) és Weisberger Miklós, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség rabbija 
 
A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet és a magyarországi Páva utcai intézmény évek óta indít közös, a holokauszttal kapcsolatos tanárképző programokat, tanulmányi utakat.
   
Israel Meir Lau, Izrael Állam volt főrabbija A zsidó élet törvényei című könyvének bemutatója hétfőn volt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Tel-Aviv főrabbija kedden a budapesti gettó felszabadulásának 66. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen tart majd beszédet a Dohány utcai zsinagóga előtti téren.
   
A főrabbi legutóbb 1994-ben járt Magyarországon.
 

[popup][/popup]