Uri Asaf festőművész kiállítása a Győri Zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Uri Asaf Izraelben született. 1947-ben telepedett le szüleivel Budapesten. 1968-ban Budapesten, az ELTE-n fejezte be tanulmányait, mint a kémiai tudományok doktora. Ezzel egyidőben kezdte el rajz- és festészeti tanulmányait. Uri Asaf festő és költő, aki elismert egyetemi professzorként kereste kenyerét. Festőművészként több egyéni kiállítása volt Magyarországon, legutóbb pl. Pannonhalmán, és Jeruzsálemben is. 2000-től tagja a Jeruzsálemi Képzőművészek Szövetségének. Költőként 2006-ban jelent meg negyedik kötete, a Festőversek.

 

  uriasafportre.jpg  
  Uri Asaf  

A győri kiállításon, miután tanulmányozta a zsinagóga helyszínét, teljesen új képeket állít ki. Valamennyi olajjal festett tájkép, mély líra és az ábrázolt tájhoz, témához való erős kötődés jellemzi őket. A festményeken a művész a szubjektív élményeit szuggesztív létélményekké írja át, az absztrakt expresszionistákkal rokon nyelven. Nyugodt szemlélődés, meditatív hangulat, férfias líra, a barnák mély tónusa határozza meg forma-és színvilágukat.

  uriasaf1.jpg  
  Uri Asaf alkotása  

A zsinagóga téli imatermének emeleti galériájában nyíló tárlat a múzeum és a győri Izraelita Hitközség zsidótörténeti állandó kiállítása előtti utolsó időszaki tárlat.

 

(Forrás: Artportál)

[popup][/popup]