Több száz újságíró veszítheti el a munkáját

Írta: ATV  / Prókai Eszter - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ellenzéki képviselők szerint az új médiatörvény a sajtószabadság
végét jelentené, a központosított állami hírgyár pedig tömeges
elbocsátással jár

Meglepően kicsiny képviselői érdeklődés mellett vitatkoztak szerdán a pártok képviselői a készülő médiatörvényről a parlamentben. Mandur László, a szocialisták nevében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a közmédiumok élére négy olyan személyt választottak a közelmúltban, akik egytől-egyig valamilyen Fideszhez köthető médiumtól érkeztek. A megválasztott vezetőkkel a Fidesz hatalma totálisan ki fog terjedni a teljes magyar médiára, akár az idők végezetéig is, fogalmazott. Megszületett a média „szuperhatóság” is, ami ellenőriz, irányít, és ha kell, büntet is. A tervezet Mandur szerint korlátlan értelmezési és szankcionálási lehetőséget biztosít. Nem tartja szerencsésnek a képviselő azt sem, hogy az online, illetve nyomtatott sajtótermékek esetében akár 25 millió forintig is terjedhet a jövőben kiszabható bírság mértéke. Mivel fellebbezésnek helye nem lesz, bíróságra kerülhetnek az ilyen jellegű ügyek. Mandur szerint fennáll a veszélye, hogy mire ítélet születik az egyes ügyekben, az orgánumok tönkremennek és lehúzhatják a rolót.

Jó reggelt, Vietnám!

A Magyar Távirati Irodán (MTI) keresztül megvalósítandó egységes hírszolgáltatás az MSZP-s képviselő szerint leginkább a „Jó reggelt Vietnám!” című filmet idézi majd, hiszen egyetlen központra kell majd figyelnie mindenkinek. A törvény életbe lépése több száz újságíró állásába fog kerülni, és megalázó helyzetet teremt mind a szakma, mind a közönség számára. „Egy sorozat végére értünk, nincs különösebben min meglepődnünk. Ami történik, beleillik abba a folyamatba, ami fél éve zajlik”, mondta Mandur, aki szerint a tervezetben minden intézményes garanciát felszámoltak, ami a média függetlenségét jelentette volna: „Óriási sebességgel számolják fel a demokrácia intézményeit”.

A BBC is

A szót ezután L. Simon László, fideszes képviselő vette át. Az Országgyűlés kulturális-és sajtóbizottságának elnöke szerint szocialista képviselőtársa nem a tervezetről beszélt, hanem azt fejtegette, hogy a Fidesz milyen hatalomkoncentrációra törekszik. Simon felhívta rá a figyelmet, hogy a létrejövő közmédium rendszer megfelelő lesz arra, hogy kiegyensúlyozott, teljes körű tájékoztatást nyújtson az állampolgároknak. Hozzátette, hogy például a BBC-nél is koncentrált hírszolgáltatás működik, nem egyedülálló a mostani kezdeményezés. Beszédét Nyakó István, szocialista képviselő bekiabálása szakította félbe, aki párhuzamot vélt felfedezni L. Simon szavai és Aczél Endre között. A fideszes képviselő, miután felhívta a renitenskedő Nyakó figyelmét rá, hogy nem illik belekiabálni más beszédébe, szót ejtett még arról is, hogy francia mintára növelni kell a zenei tematikájú rádiókban a magyar zenék arányát. A Médiahatóság tevékenységéről szólva elmondta, annak valamennyi döntése bíróság által felülvizsgálható lesz – ez egyértelműen szerepel a tervezetben. Beszéde végen hozzátette, érdekes módon az MSZP demokrácia iránti érzékenysége mindig akkor fokozódik, amikor ellenzékben van.

A sajtószabadság vége

A sajtószabadság végét jelenti, ha ebben a formában fogadják el a javaslatot, mondta Karácsony Gergely, LMP-s politikus. A képviselő szerint egyáltalán nem volt szerencsés, hogy egy ilyen komplex területet, mint a médiaszabályozás, nem előzött meg sem szakmai, sem társadalmi egyeztetés. Karácsony úgy véli, sehol Nyugat-Európában nincs rá példa, hogy a Médiahatóság felügyelete kiterjedne az internetre és a nyomtatott sajtóra is. A bírságok mértékét ő is brutálisnak tartja, ez gyakorlatilag azt fogja jelenteni a kisebb lapoknak, hogy lehúzhatják a rolót egy-egy büntetés után. Egyébiránt pedig még az sem világos egészen a képviselő szerint, hogy mi is az a bűntett, ami maga után vonja majd a szankciókat. A médiabiztos személye pedig az ’50-es évek feljelentgetési stílusát hozza majd vissza. Mindezek odáig fognak vezetni, hogy az újságírók folyamatos fenyegetettség között végzik majd munkájukat, a képviselő szerint pedig már most megfigyelhető, hogy beindult bizonyos öncenzúra a szakma képviselői között. „Ez a törvény nem méltó egy uniós tagállamhoz, de nem méltó ahhoz a három fideszes képviselőhöz sem, akik a parlament elé benyújtották”, mondta Karácsony.

Pitbull vs. őrkutya

Lendvai Ildikó egy szerda reggeli cikkben azt olvasta, hogy a sajtó és a média az „őrkutya” szerepét tölti be. Nos, szerinte a mostani törvénytervezet az „őrkutya őrkutyáját” alkotja majd meg. Ennek értelmében pedig, az eddigi „őrkutya”, tehát a sajtó és a média pusztán egy pincsi vagy öleb lehet ezen túl, míg az „őrkutya őrkutyája”, azaz a Médihatóság, egy valóságos pitbull. Az MSZP-s képviselő szerint biztosra vehető egy „lex Szalai” megjelenése is a közeljövőben. A politikus ugyancsak hangot adott azon véleményének, hogy mire a bíróság úgy dönt egy-egy sajtótermék esetében, hogy annak idején jogtalanul büntették meg több millió forintra, addig szépen tönkremegy. A kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményéről szólva pedig megjegyezte, „mi lesz ha Szalai Annamária kiakad a Hír TV-re és bezáratja? Előre reszketek.” Lendvai szavaira egyébként soron kívül reagált Nyitrai Zsolt, fideszes képviselő, aki szerint diszkrét bája van, hogy pont a szocialista képviselőnő példálózik a sajtószabadság megszűnésével, hiszen annak idején a pártállam egykori cenzoraként funkcionált.
 

[popup][/popup]