El kell viselnie a zsidógyűlölő jelzőt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Első fokon pert nyert a Népszava Filó András szentendrei Jobbik-elnökkel szemben a Fővárosi Bíróságon az országgyűlési választások alatt a helyi Jobbik-iroda kirakatába kitett szélsőséges, a zsidóságot sértő képek és szövegek ügyében: a bíróság kimondta, “nem teljesen okszerűtlenül” hoztuk összefüggésbe az antiszemitizmussal a kirakati anyagokat, és Filónak a zsidógyűlölő jelzőt is el kell viselnie.

2010. november 12. / Népszava  

 

Elutasította Filó András szentendrei Jobbik-elnök lapunk ellen indított keresetét a Fővárosi Bíróság (FB) a szentendrei Jobbik választási irodájába kitett szélsőséges, a zsidóságot sértő képek és szövegek ügyében. A bíróság indoklása szerint Filó azzal, hogy ezek a sértő illusztrációk jól láthatóan a pártiroda kirakatában szerepeltek, negatív kritikáknak is kitette magát, amelyeket azonban közszereplőként “tűrnie kell”.

A Népszava idén márciusban írt arról, hogy Kertész Péter Pulitzer-emlékdíjas újságíró közösség elleni izgatás miatt feljelentette az országgyűlési képviselőjelöltként induló Filó Andrást; a szentrenderei Jobbik-iroda kirakatában ugyanis több olyan, az 1930-as éveket idéző szövegek voltak olvashatók, mint “a zsidó fegyvere a pénz, ne adj fegyvert a kezébe”, “Magyarország zsidó gyarmat lett”, illetve rabbikat (“ezeket akarjátok a Parlamentbe?”), Simon Perez izraeli államelnököt (“foglalod ám a ku…nyádat, de nem a mi hazánkat”), de Orbán Viktort támadó képek is láthatók voltak. A feljelentő szerint mindezt feltehetően Filó tette ki. A rendőrség azonban úgy látta, nem történt bűncselekmény, ezért elutasította a feljelentését. Filó azzal fenyegetőzött, hogy hamis vád miatt feljelenti Kertészt, majd beperelte lapunkat, mondván: nem ő rakta ki a képeket és a szövegeket.

A bíróság abban ugyan nem foglalt állást, hogy ezek az anyagok valóban antiszemiták lennének, illetve hogy maga Filó az lenne, azt azonban az FB elismerte: nem hamisítottuk meg a tényeket, és “nem teljesen okszerűtlenül” hoztuk őt összefüggésbe az antiszemitizmussal. Filó ugyanis már a szeptemberi első tárgyaláson is azt mondta, “részben egyet tud érteni” a kitett anyagokkal, és “nem tiltakozott” az ellen, hogy azok kint vannak; és szerinte az ott látható újságkivágásokban, rajzokban “csak tényállítások” voltak megfogalmazva. Röviddel cikkünk megjelenése után ezek mégis lekerültek a kirakatból, bár Filó bevallása szerint ez “nem saját meggyőződéséből” történt: a Jobbik központi kampányirodája szólította fel, távolítsa el azokat.

Filó ügyvédje, a Jobbik székesfehérvári alapszervezetének alelnökeként is tevékenykedő Kummer Ákos korábban azt is kérte a bíróságtól, hogy kötelezze kiadónkat arra, hogy határozza meg: mi az antiszemita, mert “attól még nem antiszemita valaki, ha a zsidóságot nem szereti”, és miről lehet felismerni, hogy valaki zsidó. Ennek a bíróság azonban nem tett eleget. Tegnap az ügyvéd azzal védekezett, hogy szerinte az anyagok valójában Izrael magyarországi befektetési szándékait bírálják, és ettől még Filó “nem gyűlöli a zsidókat egy az egybe”. Majd arra hivatkozott: ügyfelének “voltak kellemetlen percei” azután, hogy cikkünk megjelent. Ezek miatt félmillió forint kártérítést is kért. Lapunk ügyvédje viszont amellett érvelt, hogy Filó nem vállalja a véleményét, holott korábban egyértelműen becsmérlően beszélt a zsidó népről (például az RTL Klub-nak adott nyilatkozatában), ráadásul az iroda köztudottan Szentendre 11. választókörzete egyetlen jobbikos képviselőjének kampányközpontjaként működött, eképpen Filó nem állíthatja, hogy “nem tehet” arról, mi kerül a kirakatba.

[popup][/popup]