“A cigányság a Kárpát-medence talán legárvább népe”

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

A zalaegerszegi polgármester szerint a cigányság a Kárpát-medence talán legárvább, sokat üldözött, sokat szenvedett népe: nem volt sem hazája, sem olyan értelmisége, amely igazán öntudatot adhatott volna; Gyutai Csaba a városban szerdán rendezett roma holokauszt megemlékezésen lovári nyelven is köszöntötte az egybegyűlteket.
 

Hatvanhat évvel ezelőtt, november 3-án indultak el Zalaegerszegről – egyes források szerint 800, mások szerint 1500 – roma férfiakat, nőket és gyermekeket szállító vagonok Komáromba, majd onnan Auschwitzba. A haláltábort csak néhányan élték túl.

A fideszes polgármester beszédében kiemelte, hogy a gazdasági válság ezt a réteget sújtja leginkább. A cigányság között a legtöbb, akinek nincs munkája, aki kilátástalanul él, akinek esélye sincs arra, hogy emberhez méltó életet éljen. Ennek a közösségnek a történelmi eseményekből kell erőt merítenie; a cigányságnak összefogásra van szüksége, és arra, hogy kitermelje maga közül a vezetőit, akikre méltán büszke lehet – hangsúlyozta Gyutai Csaba.

A polgármester szólt arról is, hogy az 1944-ben bekövetkezett katasztrófáért a magyar kormányzat, a világpolitika a felelős, de talán egy kicsit a roma közösség is. Nem voltak meg a normális önvédelmi reflexek, és azok a vezetők, akik felhívhatták volna figyelmet a közelgő veszélyre – fogalmazott Gyutai Csaba.

Ezzel a felelőséggel a többségi társadalomnak, de a kisebbségnek is számolni kell. A cigányságnak értelmiséget kell nevelnie, de mentalitás-változtatásra is szükség van, hiszen a 21. században nem lehet, hogy etnikai katasztrófa következzen be, mert ennek a hazának ugyanúgy részese cigány, zsidó, német és magyar – mondta Gyutai Csaba. A cigány deportáltakra emlékeztető, gyermekét magához szorító anyát ábrázoló domborművet – Farkas Ferenc szobrászművész alkotását – 2003-ban avatták fel Zalaegerszegen. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat abban az évben nyilvánította november 3-át a roma holokauszt zalaegerszegi napjává.
 

[popup][/popup]