Babel Sound and Spices – világzenei fesztivál Budapesten

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

A szervezők a világ különböző zenéit és ízeit kínálják a látogatóknak november 5-én és 6-án.
 

 

A tolerancia jegyében világzenei fesztivált rendeznek Budapesten  november 5-én és 6-án a Millenárison és a West Balkánban. A Babel Sound and Spices világzenei Fesztivál két napja alatt zsidó, arab, roma, magyar, francia, és további nemzetek művészei lépnek ugyanarra a színpadra, hogy a békés egymás mellett élés és a társadalmi összefogás mellett álljanak ki – olvasható a szervezők közleményében.

A szervezők a világ különböző zenéit és ízeit kínálják a látogatóknak, hogy földünk kulturális sokféleségét népszerűsítsék. A fesztivál célja, hogy hangsúlyozza a kultúrák közti különbségekben rejlő értékeket, erősítse a társadalom nyitottságát a közeli és távoli, kisebbségi kultúrák megismerésére, megértésére. A világzene a kultúrák megismerésének és egymás megértésének egyik legjobb eszköze. Nyitottságra és toleranciára ösztönöz.

A hagyományteremtő rendezvény ideológiai fókuszában idén az utóbbi évtizedben elmélyülő arab-zsidó civilizációs konfliktus, illetve a cigány kisebbség kapott kiemelt helyet. Ennek szellemében a fesztivál színpadán mutatja be új lemezét a rai-rock műfaját megteremtő algériai Rachid Taha. A Magyarországon élő, marokkói származású Said Tichiti Shlomo Bar-ral és izraeli együttesével, a Habrera Hativeet-tel ad közös koncertet. Fellép a neves egyiptomi ney művész, Mohammed Antar és Bojana Nikolic szerb énekesnő a Taram formáció tagjaiként, illetve a Sleeping Camels, melyben Európa egyik legismertebb jazz vibrafonistája, Bernard Maseli és a Zap Mamából híressé vált elefántcsontparti származású basszusgitáros-énekes Manou Gallo játszik – derül a hirado.hu-hoz eljutatott közleményből.

Szombaton este a flamenco énekes Paloma Povedano áll a színpadra a Bawagan együttessel, míg a másik színpadon éjféltől a francia Les Touffes Krétiennes ezúttal is garancia a vidám, lüktető buli őrületéhez.

A magyar zenekarok közül kiemelhetjük a roma népzenei alapokra építkező Parno Graszt-ot, a mindig megdöbbentő Egy Kiss Erzsi Zenét illetve az új lemezén magyar költők műveit is világzenei alapokon feldolgozó Cabaret Medrano együttest, de érdekes színfolt a több nyelven is éneklő, nép- és műdal feldolgozásokra épülő rockos zenét játszó Fókatelep, a latinos ritmusokat hozó Anselmo Crew és a sanzonos, szöveg-centrikus dalairól ismert Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar is. A fesztivál kiáll az emberi személyiség méltósága és értéke, valamint a béke mellett, a tolerancia és a nyitottság jegyében. 

[popup][/popup]