Fókuszban a zsidó kultúra

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Pécsett az érdeklődők egyebek mellett építészeti, helyismeretei, zenei és vallási programokon vehetnek részt.

 

A zsidó kultúrából ad ízelítőt péntektől három napon át Pécsett a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), az érdeklődők egyebek mellett építészeti, helyismeretei, zenei és vallási programokon vehetnek részt.

A pénteki programok között lesz történelmi séta, amely Zsolnay Vilmosnak, a ma is világhírű pécsi porcelángyár egykori vezetőjének állít emléket.

Emellett világzenei koncertet is tartanak a Los Bilbilicos és a Cabaret Medrano részvételével a Művészetek és Irodalom Házában.

A pécsi zsinagógában istentisztelettel és orgonabemutató koncerttel várják az érdeklődőket az Angster gyár különleges hangszerén, emellett rövid előadás hallható a gyár történetéről Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató előadásában – közölte a Pécs2010 sajtóiroda.

Szombaton délelőtt tíztől a pécsi zsinagóga történetével ismerkedhetnek az érdeklődők vagy művészettörténeti sétát tehetnek a pécsi bauhduslerek és a modernista pécsi építészet remekművei nyomában. Este hattól élőzenés, borozgatós felolvasóestet tart Horváth Viktor és Szántó T. Gábor a Művészetek és Irodalom Házában, nyolckor pedig Gerendás Péter mutatja be új lemezét a Pécsi Est Caféban.

Vasárnap délelőtt tíztől Biblia, tudomány és művészet címmel tartanak előadásokat, beszélgetéseket a Pécsi Zsidó Hitközség dísztermében mások mellett Fritz Zsuzsanna, Schweitzer Gábor, Nagy András és Várkonyi György részvételével.

Délután kettőtől Sólet, ékes égi szikra címmel a zsidó konyha remekei és pécsi kóser borok mutatkoznak be a zsinagóga kertjében, négy órától pedig Stark András pszichiáter előadása hallható.

[popup][/popup]