Osztálytársai emlékeznek Anne Frankra

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

Anne Frank hat egykori osztálytársa, aki túlélte a holokausztot, megjelenteti visszaemlékezéseit: a könyv kiadásáról a frankfurti könyvvásáron folytak tárgyalások.
 

A 22 fős osztályból tizenegyen élték túl a második világháborút

 

 

   Robert Walsh irodalmi ügynök, a szerzői jogok birtokosa az AFP-nek elmondta: egyszerű és méltósággal átitatott kötetről van szó, amelyet nagy érdeklődés övezett a világ legnagyobb könyvvásárán. Az amszterdami zsidó gimnáziumban Anne Franknak 21 osztálytársa volt, a második világháborút tizenegyen élték túl közülük és hatan ma is életben vannak.

Egyikük Theo Coster, aki a háború idején bujkált, majd Tel-Avivban telepedett le, ahol játékokat és szórakoztató tárgyakat tervezett. A férfi 80 éves korában határozta el, hogy összegyűjti még életben lévő – Hollandiában, Izraelben és Brazíliában élő – öt osztálytársa visszaemlékezéseit. “Valamennyien ismerték Anne Frankot, és jól emlékeznek rá” – mondta el Walsh. A könyvben beszámolnak arról, hogy ők maguk miként bujkáltak, vagy hogyan deportálták őket, de nem tárnak fel eddig ismeretlen dolgokat Anne Frankról – tette hozzá.
  

Walsh nem közölte, milyen összegű szerzői jogban állapodott meg a kiadókkal, csak annyit mondott, hogy “szép summáról” van szó. Theo Costner eredetileg dokumentumfilmet készített osztálytársaival, ezt Hollandiában már forgalmazzák – a könyv ennek a filmnek az adaptációja.
  

A visszaemlékezések Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában jelennek meg először, angliai kiadásukról is tárgyalások kezdődtek.

Anne Frank Hollandia náci megszállásakor a zsidók deportálása idején saját családjával és egy másik üldözött famíliával együtt elrejtőzött egy amszterdami házban. 1944. augusztus 4-én feljelentés nyomán letartóztatták és koncentrációs táborba küldték őket, a lány 1945-ben a Bergen Belsen-i koncentrációs táborban meghalt.

Naplóját, amelyet nem sokkal a letartóztatás után talált meg a kiürített házban a család egyik barátnője, Miep Gies, kiadták, és a világ egyik legolvasottabb könyvévé vált – számos nyelvre, így magyarra is lefordították. A holland televízió 2009 végén sugárzott egy dokumentumfilmet, amelyben Anne Frank 15 egykori iskolatársa együtt emlékezett rá és a holokausztra. 

[popup][/popup]