A kormány a Jobbik Gáza-indítványáról: “egyoldalú és végletesen elfogult”

Írta: HVG / Szegő Péter - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottsága kedd délutáni, a parlamentben lezajlott ülésén három igen és tizenhat nem szavazattal úgy döntött, hogy nem veszi tárgysorozatba az „Az izraeli apartheid elítéléséről” címet viselő jobbikos indítványt.
 

Mint Hegedűs Lórántné, az indítványt jegyző jobbikos képviselők egyike hangsúlyozta: azért nyújtják be az indítványt most, mert szeptember 24-én az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kiadott egy nyilatkozatot, amely „brutálisnak és aránytalannak” nevezte a Mavi Marmara elleni május végi izraeli akciót.

Az ellenzéki képviselőnő hangsúlyozta: az Egyesült Nemzetek által elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint mindenkinek joga van az élethez, a szabadsághoz, a személyi biztonsághoz, a lakhelyváltoztatáshoz és a szociális biztonsághoz. Mint Hegedűsné fogalmazott, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát Magyarország is aláírta. A képviselőnő szerint Izrael ezeket a jogokat megtagadja a gázai-övezeti „koncentrációs táborban lakóktól”, ezáltal „humanitárius katasztrófát” idéz elő.

Hegedűsné azt mondta: az Alkotmány, illetve a Büntető Törvénykönyv elítéli az emberi jogok megsértését. Mivel az ENSZ-nek több száz határozata ítéli el „az izraeli apartheidrendszert”, így az Országgyűlésnek is lépnie kell az ügyben.

„Az előterjesztést a kormány nem támogatja, az abban foglaltakat egyoldalúnak […] és végletesen elfogultnak tartja” – reagált tíz másodperces válaszában a kormányt képviselő külügyminisztériumi államtitkár, Németh Zsolt.

„Az álláspontunk megegyezik a kormány álláspontjával: nem támogatjuk” – mondta Szabó Vilmos volt külügyminisztériumi államtitkár, a bizottság egyik MSZP-s tagja.

„No comment” – kommentálta a határozati javaslatot a bizottság egyetlen LMP-s tagja, Dorosz Dávid.

Viszontválaszában Hegedűs Lórántné azt mondta: aki a határozati javaslatot elfogultnak tartja, az ezzel az ENSZ számtalan, Izraelt elítélő határozatát is annak tartja és azt állítja, hogy a Mavi Marmara elleni izraeli akció „arányos és méltányos volt”. Hozzátette: „Nagyon veszélyesnek tartom a kormány álláspontját ebben a kérdésben.” A Magyar Köztársaság nem asszisztálhat „az apartheidrendszer fönntartásához” – ismételte meg a lelkészné.

 

[popup][/popup]