Izrael és a palesztinok is folytatnák a béketárgyalásokat

Írta: NOL - Rovat: Hírek - lapszemle

A két fél szeretné, hogy az Egyesült Államoknak sikerüljön megteremtenie a feltételeket a közvetlen párbeszéd folytatásához – jelentette ki vasárnap Kairóban George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja.
 

 

Nézeteltéréseik ellenére az izraeli kormány és a Palesztin Hatóság is azt kérte tőlünk, hogy folytatódjanak e megbeszélések, létrejöjjenek a feltételek a közvetlen tárgyalások folytatásához – mondta Mitchell újságíróknak, miután találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. Az amerikai küldött az utóbbi napokban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is tárgyalt.

Szombaton a Palesztin Hatóság arra figyelmeztette Izraelt, hogy elhagyja a béketárgyalásokat, ha a zsidó állam nem hirdet újra moratóriumot a ciszjordániai telepépítkezésekre. Az előzőt, amely 10 hónapig tartott, szeptember 26-án oldották fel. A gázai háború miatt 21 hónapja megszakadt béketárgyalásokat szeptember 2-án kezdték újra Washingtonban az USA égisze alatt. Netanjahu a hétvégen közleményben kérte a palesztin felet maradásra a tárgyalóasztalnál, a végső döntéssel azonban Abbász az Arab Liga jövő heti líbiai csúcsáig vár.

[popup][/popup]