Hétfőn temetik Tony Curtist – a magyar kormány is képviselteti magát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A filmsztár 85 éves korában, szerda éjjel hunyt el hendersoni otthonában.
 

 

Tony Curtist, Hollywood eltávozott, magyar származású legendáját hétfőn helyezik örök nyugalomra Las Vegasban, a Palm Green Valley Temetőben; a magyar kormány nevében Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul nyilvánítja részvétét a családnak.

A filmsztár 85 éves korában, szerda éjjel hunyt el hendersoni otthonában, Las Vegas közelében. A színész haláláról valamennyi jelentősebb amerikai napilap és tévéállomás beszámolt.

A lapok a 140 filmjében nyújtott alakításai közül főleg a Van aki forrón szereti-ban, A siker édes illatában, a Spartacusban és A megbilincseltekben játszott teljesítményét méltatták. Ez utóbbiért 1958-ban Oscar-díjra is jelölték.

Az újságok nekrológjaikban beszámoltak alkohol- és drogkálváriájáról is, amit azután járt be, hogy a hetvenes évek végétől már nem kapott vezető szerepeket. Sorsával megbékélve azonban szakított szenvedélyével, és elfogadta a neki felajánlott televíziós karakterszerepeket. A lapok megírták, hogy élete alkonyán Curtis alkotó energiáit a festészetnek szentelte és hogy egy lovak számára létrehozott menedékhelyet üzemeltetett.

A nekrológok nem mulasztották el kidomborítani: Tony Curtis híres nőcsábász volt, akit olyan dívák is kitüntettek ölelésükkel, mint Marilyn Monroe és Natalie Wood. Első felesége Janet Leigh volt.

A színészóriás hatodik felesége, a nála 45 évvel fiatalabb Jill Vandenberg egy televíziós nyilatkozatban kijelentette, hogy Curtis csendben, álmában távozott. “A szíve sok olyan dolgot túlélt, ami egy hétköznapi ember megölt volna. Ezúttal a szíve készen állt a távozásra” – mondta az özvegy.

“Tony és én szegény családból való, zsidó gyerekek voltunk, akik nem hittek a szerencséjüknek, hogy hollywoodi sztárrá nőhetik ki magukat” – nyilatkozott az Entertainment Weekly című lapnak a 94 éves Kirk Douglas, aki a Spartacus címszereplőjeként játszott együtt Tony Curtisszel.

Kim Novak, aki 1980-ban szerepelt együtt vele A kristálytükör meghasadt című filmben, “elbűvölő férfinak” nevezte a színészt, aki mindig derűlátóan nézett az élet dolgaira. Hugh Hefner, a Playboy alapító tulajdonosa “igazi sokknak” nevezte Curtis távozását.

Hollywoodban a rajongók virágokkal borították el Curtis csillagát a Hírességek sétányán.

A közép-európai idő szerint 19 órakor kezdődő hétfői gyászszertartáson jelen lesz Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i magyar főkonzul, aki a magyar kormány nevében fejezi ki együttérzését az özvegynek, és Jamie Lee Curtisnek, a világhírű hollywoodi sztár színésznő-írónő lányának, valamint a család többi tagjának.

A nagykövet átadja majd Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrásokért felelős tárca vezetője részvétlevelét.

A temetést halotti tor követi a Las Vegas Strip-en fekvő Luxor szállodában. 

[popup][/popup]