A nyári időszámítás miatt kaptak össze Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben újabb vita lángolt fel vallásosok és világiak között. A vita oka a nyári időszámítás végének korai időpontja, mely a Jom Kippur előtti hétvégére esik és így akár másfél hónappal is megelőzi az európai óraátállítást.

Végh Roland / Forrás: Kitekintő

 

 

Eltolhatják az óraátállítást

Nican Horovic (Merec) Knesszet képviselő egy, a nyári időszámításról szóló törvényjavaslattal borzolta az őszi nagyünnepekre készülődő izraeli vallásos közösség kedélyeit. A politikus annak a 220 ezer embernek a képviseletében cselekedett, akik a tavalyi év folyamán aláírtak egy petíciót, mely szerint Izraelnek is követnie kellene az Európai Uniós gyakorlatot és október utolsó hétvégéjén visszaállnia a téli időszámításra.

A jelenlegi gyakorlat szerint Izraelben a Ros Hásáná és a Jom Kippur (engesztelőnapi böjt) közötti szombat este kell visszaállítani az órákat a téli időszámítás szerinti időre. Idén szeptember 12-én, mintegy másfél hónappal az európai időpontnál (október 31.) hamarabb kellett visszaállítani az órát, így ezen a héten Jeruzsálemben már 17:40 perckor ment le a Nap.

Horovic javaslata hamar támogatókra lelt szekuláris képviselő társai személyében, azonban ugyanilyen gyorsan keltett felháborodást a Knesszetben ülő ortodox képviselők körében is. A támogatók között likudos, kadimás és sinujos képviselőket is találunk, többek között Dalia Icik-et (Kadima), aki felszólította a rabbikat, találjanak megoldást a problémákra, mely áthidalja az ellentéteket és egyesíti a társadalmat az ünnepek idejére.

Mindeközben Eli Isáj (Sasz) belügyminiszter egy meglehetősen furcsa ötlettel állt elő, mely szerint csak a tíz napos ünnepi időszakra állítanák át az órákat, majd az ünnep végezetével visszaállnának a nyári időszámításra egészen október végéig. A belügyminiszter a Knesszetben elhangzott beszédében arra utalt, hogy „Ez nem politikai, vagy vallási ügy, hanem olyasvalami, ami az egész társadalom számára fontos.” Isáj javaslatát elvetették.

A Knesszet vallásos képviselői ezzel szemben szekuláris provokációról beszéltek. David Azulaj, a szefárd vallásos párt, a Sasz képviselője felháborodásának adott hangot: „A petíció mögött olyan emberek állnak, akik nem értenek ahhoz, amivel jelenleg foglalkoznak.” – majd hozzátette – ” Az ellenzék lehetetlent követel.” David Azulaj nevéhez köthető egyébként az a korábbi törvényjavaslat, mely a nyári időszámítás kezdetét a Pészach előtti hétvégében határozná meg (ezzel későbbre tolva azt az Európában megszokott dátumtól), azonban ez sem ment át a Knesszeten.

A szekuláris tábor mindezek ellenére próbálja folytatni harcát és a jövő évre változást kicsikarni a Knesszetből. Érveik között szerepel például, hogy spórolni lehetne az az energiával, mely ebből kifolyólag megtakarítást jelent az emberek számára is, hiszen tovább tarthatnának a nappali órák. Horovitz képviselő kiemelte annak fontosságát, hogy pont az öt és hat óra közötti időszakban a legnagyobb a forgalom az izraeli utakon, így a balesetek megelőzése érdekében is fontos lenne átállni az európai gyakorlatra.

A vallásos oldal ezzel szemben figyelmességről és toleranciáról beszél. Az ok, mely miatt a Jom Kippur előtti szombatra tették a nyári időszámítás végét, hogy a vallásos lakosságnak kevesebbet kelljen böjtölni a nappali meleg órákban a 25 órás böjtnap alatt. Érveik között szerepel az is, hogy bár idén már szeptember 12-én vége szakad a nyárnak, jövőre a héber naptár csúszkálása miatt csak október elejére esik majd az óraátállítás, kevesebb mint egy hónapra az európaitól.

A vitának a beköszöntő Jom Kippur erre az érvre véget vetett, azonban jövőre a világiak újabb aláírásgyűjtésbe kezdenek és – ha szükséges – bojkottot is hirdetnek, ha ezzel sikerül elérni céljaikat.
 

[popup][/popup]