Patthelyzet a zsidó állam és a palesztinok viszonyában

Írta: MR1-Kossuth Rádió - Rovat: Hírek - lapszemle

A jövő héten kezdődnek az egyeztetések, de most úgy tűnik, hogy ez alkalommal sincs sok remény a sikerre, annyira különbözők az álláspontok. Az Egyesült Államok közvetítőt küld, hogy ő enyhítse az ellentéteket.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem) / Forrás: MR1-Kossuth Rádió

 

 

Elvileg kedden kezdődik a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások első tényleges fordulója az egyiptomi Sarm el Sejkben, de mindkét oldalon magasra csapnak az indulatok, már a megbeszélések napirendje körül. Jeruzsálemben azt szeretnék, ha az Abbasz-Netanjahu csúcson előre leszögeznék a palesztinok, hogy Palesztina határainak megállapítása után véget ér a sok évtizedes viszály. Izrael a zsidóké, Palesztina pedig a palesztinok állama.

Abbasz viszont ez hevesen elutasítja, mert szerinte sértené az Izraelben élő palesztin kisebbség, valamint a palesztin menekültek jogait. Ehelyett elsőként a ciszjordániai építési moratórium meghosszabbításáról és a jövendő határokról tárgyalna. Netanjahu szerint viszont a határok meghúzása attól függ, hogy miféle biztonsági megállapodásokat sikerül megkötni. Tehát a biztonsági ügyekkel kellene kezdeni az egyezkedést.

Mindkét oldal ragaszkodik álláspontjához, úgyhogy jelenleg zsákutcában vannak az előkészítő megbeszélések a delegációk között. A diplomáciai válság miatt hamarosan a térségbe érkezik George Mitchel, Obama amerikai elnök közel-keleti megbízottja, akinek annakidején fontos szerepe volt az északír megbékélésben, és Washingtonban azt remélik: tapasztalatai révén errefelé is sikert érhet el valamiféle kreatív áthidaló megoldással, még mielőtt felrobbannának a valójában meg sem kezdődött tárgyalások.
 

[popup][/popup]