Rekordot döntött a Zsidó Nyári Fesztivál

Írta: Klubrádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Látogatottsági rekordot döntött idén a Zsidó Nyári Fesztivál: a tegnpap véget ért fővárosi programsorozatra több mint 120 ezer magyar és külföldi vendég volt kíváncsi.
 

 

A másfél hét alatt 52 programot és csaknem négyszáz művészt felvonultató fesztivál hétfő este Gavriel Lipkind világhírű csellóművész és a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusaiból alakult Grazioso Kamarazenekar koncertjével ért véget. Programjukban szerepelt többek között Ezio Bosso Mózes című művének ősbemutatója, amelyről lemezfelvétel is készült a Rumbach utcai zsinagógában.

A tíznapos összművészeti fesztivál szabadtéri programjai, valamint a Dohány utcai zsinagóga, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Rumbach utcai zsinagóga rendezvényei iránt minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés – adott gyorsmérleget az MTI-nek kedden Vadas Vera igazgató, aki szerint a fesztivál látogatóinak száma meghaladta a 120 ezret.

Elmondta, hogy idei költségvetésük 98 millió forint volt, amelynek 47 százalékát a jegybevételekből, 37 százalékát állami támogatásból, a fennmaradó részt pedig saját erőből, illetve cégek támogatásából finanszírozták.

A legsikeresebb programokat sorolva kiemelte: a Syma csarnokban vasárnap több ezer fiatal ünnepelte a világhírű haszid reggae és rapper sztárt Matisyahut, aki először járt Budapesten. Kiemelkedően nagy sikert aratott az izraeli Beer-Sheva Színház Piaf című előadása, valamint a Dés László életművéből összeállított koncertsorozat is.
 

[popup][/popup]