Csapdából indul a béketárgyalás

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Majdnem két év után ülnek újra tárgyalóasztalhoz az izraeli és a palesztin delegációk, hogy megállapodjanak a független palesztin állam megteremtésének módjában. Vendéglátójuk, Barack Obama amerikai elnök régi ígéretét próbálja valóra váltani a közel-keleti békéhez vezető út egyengetésével. Először izraeli oldalról a telepépítések, palesztin oldalról az erőszak leállítását kellene garantálni, de már ennél a pontnál elakadhatnak. Áttörésre kevés az esély.
 

Szeptember 2-án újra közvetlen béketárgyalások kezdődnek Izrael és a palesztinok között. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik Washingtonban. A békefolyamat legutóbb a 2008 decemberében kirobbant gázai konfliktus miatt szakadt meg, most az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ alkotta közel-keleti kvartett kezdeményezésére próbálkoznak újra.

A tervek szerint a megállapodás akár egy év alatt megszülethet. Az esemény védnökei Barack Obama amerikai elnök, illetve két, Izraellel már békét kötött ország vezetője, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdallah jordániai király.

A sikerben nem sokan hisznek. Irán egyenesen értelmetlennek nevezte a tárgyalásokat. Amir Músza, az Arab Liga főtitkára ugyan üdvözölte a próbálkozást, de nem feltétlenül tartja életképesnek. Abbász előre leszögezte, ha Izrael nem hajlandó felhagyni a telepépítésekkel, illetve az Egyesült Államok nyomására bejelentett, szeptember 26-án lejáró tíz hónapos moratórium után újabb fejlesztésekbe kezd, azonnal feláll a tárgyalóasztaltól.

Feszegetik a határokat

[popup][/popup]