Kormányválság fenyeget Izraelben

Írta: NOL - Rovat: Hírek - lapszemle

Alig valószínű, hogy Izrael és a palesztinok egy éven belül megegyezésre jutnak – közölte Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszer szerdán, mondván: a palesztinok túl sok feltételt támasztanak, és a részvételükre csak Amerika nyomásgyakorlása miatt lehet számítani.
 

Jövő héten kezdődnek a béketárgyalások az izraeliek és a palesztinok között

2010. augusztus 26. / NOL

A szeptember 2-ra kitűzött washingtoni csúcstalálkozóval kezdődő tárgyalásokat egyébként is szerény várakozások előzik meg. Izraelben azonban máris elkezdett repedezni a törékeny jobboldali kormánykoalíció, ami várhatóan méginkább megköti Benjamin Netanjahu kormányfő kezét.

Az izraeli vita középpontjában a zsidó telepek építésére vonatkozó moratórium meghosszabbítása áll. A ciszjordániai építkezések befagyasztása szeptember 26-ával lejár, és jobboldali politikusok egy csoportja, illetve a telepesek szervezete arra akarja rávenni Netanjahut, hogy ne hosszabbítsa meg a moratóriumot. A palesztinok korábban a tárgyalások előfeltételeül szabták az építkezések leállítását.

AjobboldaliIszraelBeiteinut vezető Lieberman szerint – aki maga is egy zsidó telepen lakik – Izrael Washington nyomása ellenére sem fog beleegyezni az építkezések további befagyasztásába. Lieberman szerint egyébként a palesztinokkal folytatott tárgyalások miatt nem kell a koalíciónak szétesnie. A telepes ügyekben kérlelhetelennek tűnő nacionalista Iszrael Beiteinunak 15 mandátuma van a 120 fős képviselőházban, ha ők kilépnek a koalícióból, bukik a kormány. Ebben az esetben Netanjahu a centrista Kadima párthoz fordulhat, melynek vezetője Cipi Livni tegnap közölte: ha Netanjahu megérti, hogy a tárgyalás nem pusztán a palesztinoknak és Washingtonnak tett szívesség, akkor támogatni fogják erőfeszítéseit.
 
Jövő héten a tervek szerint az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak, a jordániai király, II. Abdullah, Barack Obama amerikai elnök és Tony Blair, a közel-keleti béke felett bábáskodó kvartett (USA, EU, Oroszország, ENSZ) képviselője körében kezdik meg Netanjahu és Mahmud Abbasz palesztin elnök delegációi a tárgyalásokat. Kérdés, mennyire előkészítettek a megbeszélések, hiszen Netanjahu csak komoly politikai nyomásra (és feltételekkel) ment bele, hogy egyáltalán elfogadja egy jövőbeli palesztin állam koncepcióját, Abbasz pedig egymagában gyenge – a gázai övezetet felügyelő szélsőséges Hamasz egyszerűen törvénytelennek nevezte a tárgyalásokat.

Az amerikai diplomácia reményei szerint a tárgyalások egy éven belül tartós békemegállapodást hoznak. Obamáék sokat kockáztatnak: a status quo is tarthatatlan, de egy újabb sikertelen békekísérlet még inkább a szélsőségesek malmára hajthatja a vizet.GeorgeW. Bush 2007 novemberében rendezett hasonló ambíciókkal békekonferenciát Annapolisban, de az ott megkezdődött tárgyalások nem vezettek eredményhez. Az Obama-adminisztráció reményeit segítheti, hogy Izrael az iráni atomprogram előrehaladottsága miatt nem engedheti meg magának, hogy ne járjon Washington kedvében – akár engedve egy-egy, palesztinokkal kapcsolatos kulcskérdésben is. Az amerikai hírszerzés szerint Irán egy év múlva képes lesz atomfegyver előállítására – pont amikor a remények szerint megszülethet a közel-keleti béke.

[popup][/popup]