Meghódította Izraelt a székely édesség

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Csak Tel-Avivban öt kürtőskalácsot árusító bolt működik, és a hétvége előtt, péntekenként rendszeresen sorban állnak a vevők, hogy vásároljanak a 22-25 sékelbe, nagyjából 1400 forintba kerülő süteményből.
 

 

Sorra nyílnak a kürtőskalácsot árusító péküzletek Izraelben, ahol egyre népszerűbb a székelyföldi sütemény.

Az utóbbi három-négy évben egész hálózattá váltak a kürtőskalácsot árusító pékségek. Csak Tel-Avivban öt bolt működik, és a hétvége előtt, péntekenként rendszeresen sorban állnak a vevők, hogy vásároljanak a 22-25 sékelbe, nagyjából 1400 forintba kerülő süteményből.

A siker titka az lehet, hogy az izraeliek kedvelik az édességeket, és az utcán sétálva is szívesen majszolják a kürtőskalácsot – mondta Ofer Vardi izraeli gasztronómiai újságíró.

Az erdélyi édességet a magyar származású Doron Regev honosította meg a közel-keleti országban. Saját és a többi, licence alapján országszerte működő – szám szerint mintegy húsz – bolt Kjortos, a magyar pékség néven hirdeti magát.

A Magyarországon és a Kárpát-medencében ismert ízesítések (diós, mogyorós, kókuszos, fahéjas) mellett Izraelben kapható például pisztáciás, halvás (szezámmagos-mézes édesség) és csokoládés kürtőskalács is.

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]