Zsidóknak öltöznek a rendőrök

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Amikor a holland rendőrség határozottabban akart fellépni a homofób támadások ellen, egyszerűen néhány tagját meleggé fazonírozta át, hogy így füleljék le azokat, akik beszólnak a homoszexuálisoknak. Amikor pedig a zsebtolvajok ellen szerveztek akciót, idős néniknek öltöztek be.
 

 

Adva van tehát a séma. Az új ellenfél az egyre erősebb antiszemitizmus. A Joodse Omroep című holland zsidó rádiós műsor egyik júniusi adásában Amszterdam utcáin sétálgattak egy ortodox rabbival. A reakciókra voltak kíváncsiak. A rabbi látványa – főleg a muzulmánok lakta részeken – „mocskos-zsidózást”, heilhitlerezést, karlendítés és hasonlókat váltott ki. A probléma régóta ismert: a közel-keleti konfliktus miatt a Hollandiában nagy számban élő arab – elsősorban marokkói – fiatalok a nyílt utcán állnak bosszút zsidó társaikon. Izrael politikájáért számos nyugat-európai országban „verik le a port” a helyi zsidóságon. Hasonló hírek érkeztek Franciaországból, legutóbb pedig Malmöből és Oslóból is.

A Hollandiában élő mintegy negyvenezer zsidó származású állampolgár tehát fél. És határozottabb fellépést sürget. Éppen egy marokkói származású, szociáldemokrata képviselő, Ahmed Marcouch vetette fel, hogy öltözzenek zsidóknak a rendőrök – például hordjanak nyíltan kippát, vagy egyenesen ortodox kaftánt -, s így rögtön lecsaphatnak azokra, akik zsidózni kezdenek. Az ötletet Amszterdam polgármestere, Lodewijk Ascher is üdvözli.

Az antiszemitizmus azonban nem csak az arabnegyedek hátsó utcáiban érezhető. A közéletben is hallani hangokat, amelyek a „zsidó lobbi” erejét kifogásolják Hollandiában. Amikor például a választások után Beatrix királynő a zsidó származású Uri Rosenthalt kérte fel, hogy segédkezzék a koalíciós tárgyalásokon – amelyeken a szocdemeket pedig a szintén zsidó származású Job Cohen képviselte -, Harry Mens, a holland RTL egyik műsorvezetője azonnal zsidó összeesküvés lehetőségéről beszélt.

 

[popup][/popup]