Befejezte munkáját a holokauszt-áldozatok karpótlásával foglalkozó bizottság

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Befejezte munkáját a holokauszt áldozatainak biztosítási igényeivel foglalkozó nemzetközi bizottság (ICHEIC), amely révén 48 ezer holokauszt-túlélőnek és örököseinek több mint 300 millió dollár kárpótlást fizettek ki.

  Eagleburger_Lawrence.jpg  
  Lawrence Eagleburger  

Elismerem, hogy semmilyen kártalanítás nem kárpótolhat soha a holokauszt szenvedéseiért” – szögezte le keddi közleményében Lawrence Eagleburger volt amerikai külügyminiszter, a bizottság elnöke. “Mégis úgy gondolom, hogy az ICHEIC elérte célját, és némileg igazságot szolgáltatott azoknak, akiket oly sokáig megfosztottak ettől” – tette hozzá.

Az ICHEIC-et, amelynek munkájában több mint 70 érintett európai biztosító, Izrael állam és különböző zsidó szervezetek képviselői vettek részt, 1998-ban hozták létre a holokauszt áldozatai részére ki nem fizetett biztosítási járadékok miatt történő kárpótlás céljából. Több mint 90 ezren nyújtottak be kárpótlási igényt, amelyek gyors elbírálását közös adatbázisok létrehozása segítette, és az igények több mint felét követte kifizetés.

Több mint 14 ezer áldozat kapott 238 millió dolláros kárpótlást a biztosítótársaságoktól, míg a közép- és kelet-európai országok 2900 állampolgára, akiknek a biztosítóját államosították vagy felszámolták a második világháború után, összesen 30 millió dolláros kárpótlásban részesült.

Az ICHEIC további 31 millió dollárt fizetett ki mintegy 31 ezer áldozatnak, akinek a beadványa hiteles volt, de a háború pusztításai, illetve az eltelt idő miatt nem tudott bizonyítékokat benyújtani.

 

(Forrás: Múlt-kor/MTI)

[popup][/popup]