Átadták a TEVA-csoport új gyáregységét Debrecenben

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

A világ egyik legnagyobb kapacitású csomagolóüzemét adták át tegnap a TEVA Gyógyszergyár Zrt. beruházásában Debrecenben. 

Százmillió dolláros csomagolóüzem

 

Az izraeli tulajdonban lévő, világszerte 38 ezer embert foglalkoztató vállalatcsoport –amelynek a cívisvároson kívül Gödöllőn és Sajóbábonyban van egy-egy gyára – a gyógyszergyártása növelésére mintegy 100 millió dollárt fektetett be az üzembe. A MegaPlant Packaging Plant elnevezésű új, négyszintes, 13 ezer négyzetméteres csomagoló egység révén a debreceni telephely tablettagyártó kapacitása 15 milliárd darabra, a csomagolási volumene pedig 10 milliárdra növekszik. A létesítményt a legmodernebb technikával – robotizált raklapozó rendszerrel, automatizált raktárral és kódolvasó berendezéssel – szerelték föl. Shlomo Yanai, a TEVA Ltd. elnöke a megnyitóbeszédében közölte: bizakodóak az új debreceni beruházást illetően, mert a cégcsoport Magyarországon és Debrecenben kiváló feltételek között dolgozhat.

A beruházás – egyedi kormánydöntés révén – kétmilliárd forint támogatásban részesült, és háromszáz új munkahelyet teremt. Ez utóbbi jelentőségét hangsúlyozta beszédében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője, aki azt mondta: a magyar kormány azt várja a beruházóktól, hogy hozzanak létre munkahelyeket, járuljanak hozzá az ország gazdasági növekedéséhez, s az itt termelt jövedelmet itt hasznosítsák. Úgy fogalmazott: e szempontokat tekintve a TEVA-csoport az elmúlt tizenhét évben a magyar kormányok különösen jó partnerének bizonyult.

Kifejtette azt is, mit várhatnak a befektetők a magyar kormánytól. Mint mondta, az a cél, hogy a politika versenyképes feltételeket, s fegyelmezett, pontos munkát lehetővé tevő, kevés adminisztrációval terhelt gazdasági környezetet teremtsen, amelynek révén talán elérhető közelségbe kerül Magyarország versenyképességének növekedése. Kijelentette: égető szükség van további munkahelyekre, s a TEVA-hoz hasonló beruházókra, amelyek nem csupán az anyagi érdekeik szerint fejlesztenek, hanem tekintettel vannak társadalmi és regionális szempontokra is. Az ünnepségen Kósa Lajos, Debrecen polgármestere azt mondta: a város gazdaságfejlesztési politikájának egyik alapeleme, hogy a magas hozzáadott értéket termelő ágazatokra koncentrál. Hozzátette: kiváló az együttműködés a TEVA és a város között, s sikeres az a közös beiskolázási program is, amely egy debreceni technikumban képez szakembereket a cég számára.

[popup][/popup]