Izrael nem engedi be Gázába Kadhafi segélyhajóját

Írta: NOL - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli miniszterek sorozatban szögezték le hogy megakadályozzák a Görögországból indult kétezer tonnányi élelmiszer és gyógyszer eljutását a gazdasági zárlat alatt élő Gázai övezetbe.

 

Joszi Peled tárca nélküli miniszter az izraeli közszolgálati rádióban kijelentette: Izrael nem engedi meg, hogy a hajó közvetlenül a Gázai övezetben rakja ki a segélyszállítmányt. Hangoztatta, hogy egy ilyen esetnek biztonsági okokból nagyon súlyos következményei lennének Izrael számára. Véleménye szerint a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló Gázai övezet kikötőjének megnyitása a fegyverek tömeges beáramlását tenné lehetővé.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnapra virradóan kiadott közleményében teljesen feleslegesnek minősítette a blokád megtörésére tett kísérletet. “Azt tanácsoljuk a segélyszállítmány szervezőinek, hagyják, hogy az izraeli haditengerészet Asdod izraeli kikötőbe kísérje hajójukat, vagy egyenesen al-Arís egyiptomi kikötőbe fussanak be. Hozzátette: van lehetőség a segélyszállítmányt eljuttatására azt követően, hogy azt megvizsgálták Asdodban. Nem engedik meg ugyanakkor, hogy a Gázai övezetbe fegyverek vagy katonai célra felhasználható anyagok jussanak be.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter hasonlóképpen azt hangoztatta, hogy nem fog a hajó a Gázai övezetben kikötni. “Nem engedjük meg, hogy szuverenitásunk csorbát szenvedjen.” Kifejtette azt is: reméli, hogy a józan ész diadalmaskodik, és a hajó az egyiptomi el-Arisba fut be, vagy engedelmeskedik az izraeli védelmi erőknek, s végül az izraeli Asdodban köt ki.

A Görögországból indult hajó fedélzetén kétezer tonna élelmiszer és gyógyszer van. A 12 tagú személyzettel és legfeljebb 9 utassal – moldovai zászló alatt hajózó – segélyhajó útját a líbiai vezető fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi által vezetett alapítvány szervezte. A Kadhafi Fejlesztési Alapítvány pénteken jelentette be a hajó indításának tervét, hozzátéve, hogy a vízi járművön olyan személyek is lesznek, akik “így kívánják kifejezni szolidaritásukat a blokádtól szenvedő palesztin néppel”.

 

[popup][/popup]